Skådespelaren, regissören, manusförfattaren, artisten, komikern och musikalälskaren Tiffany Kronlöf är onekligen en kreativ kraft. Men, det är i samarbetet med andra hon hittar sin inspiration.

– Jag har jobbat så mycket det senaste året, men tricket för att jag ska orka är att göra det med många olika människor och i flera projekt. Har man en dålig dag själv finns alltid någon annan med energi. Jag har haft turen att arbeta med så bra folk i min karriär – gör man det så är det som att man har efterrättsmage, det finns alltid plats för mer, säger hon.

Kronlöf, känd för många från humorserien ”Full patte” i SVT som hon skrev och spelade i tillsammans med sin skådespelande syster Bianca Kronlöf, drar i sommar på sig rödblont skägg, guldbrokad och tajts när minimusikalen ”Gustav Vasa – the musical” sätts upp på flera parkteatrar.

Musikalen, som kombinerar historia med folkmusik, hiphop, humor och samhällskritik, verkar också vara ett naturligt resultat av Tiffany Kronlöfs nio kulturval som spänner från det rara och roliga till det bitska och tekniskt utmanande. ”Gustav Vasa – the musical” kommer även att visas på SVT i höst. Och då är det också dags för Tiffany Kronlöfs nästa projekt att ha premiär.

– Ja, jag jobbar med det nu. Jag regisserar serien ”Per & Bettan” som baseras på Tiktok-sensationerna Isak ”FjortisPer” Löb och Emilia Rhenberg. En kärlekshistoria för unga vuxna, men som jag tror att alla kommer gilla. Den är inspirerad av det svenska humorarvet, med en dos Astrid Lindgren och Lasse Åberg. Jag tror att det är precis rätt ton i de här tiderna. Ambitionerna är stora, nu ska jag bara ro det i land!

1. ”Trollflöjten”, tv-film av Ingmar Bergman (1975)

”Jag hade den här föreställningen på VHS- band när jag var liten och kollade på den jämt. Jag älskade särskilt arean som Nattens drottning sjöng och brukade riva av den innan jag skulle gå och lägga mig – till min familjs stora förtret. Jag har alltid gillat sång och musikal med stora känslor. Jag tog till och med operalektioner i tonåren, hos en snäll men sträng ungersk sånglärare som samlade på porslinsänglar. Det är rätt nördigt, sångtekniskt sett, att sjunga opera. Jag gick hos henne i flera år.”

2. ”Skönheten och odjuret”, Disneyfilm (1991)

”Jag gillar alla Disneyfilmer men det är något speciellt med ’Skönheten och odjuret’. Dels har den det ultimata sagosoundtracket, dels märker jag att jag återkommer till den här filmen i mitt jobb som vuxen. Så många i min generation har sett filmen och det är användbart. När jag ska regissera andra kvinnor så kan jag referera till scener i ’Skönheten och odjuret’ för att göra mig förstådd. Filmen är med på kanon över vår gemensamma kvinnohistoria, det blir en stärkande effekt. Jag kan be någon gå in i ett rum som Belle går in i biblioteket till exempel, och man förstår direkt vad jag menar.”

3. ”Wannabe”, låt med Spice Girls (1997)

”På mellanstadiet var jag med i en grupp som dansade och mimade till Spice Girls. Det var första gången jag började göra organiserade framträdanden – hemma hade jag ju uppträtt med mina syskon Leffe och Bianca men det här var något annat. Jag var Baby Spice. Man gick mycket på hårfärg på den tiden. Halva nöjet var att få öva på något, att få klä upp/ut sig och så ruschen man fick efter att vi uppträtt. Den ruschen är något jag fortfarande eftersträvar.”

4. ”Vänner”, tv-serie (1994–2004)

”Jag gjorde ett test i tidningen Frida, om man var en sådan som hellre tittade på tv-serien ’Vänner’ eller umgicks med sina riktiga vänner. Resultatet fick mig att känna mig som en så dålig kompis, haha. Man kan säga att ’Vänner’ har legat till grund för mitt humorintresse, den var så välgjord och hade sex väl framtagna karaktärer. Jag tror allt mitt tittande på ’Vänner’ hjälpte mig senare i livet, när jag började skriva humor. Sedan kanske inte allt i den har åldrats med värdighet men, jaha, vad ska man göra?”

5. Alicia Keys, amerikansk artist och låtskrivare

”Efter gymnasiet så började jag lyssna mycket på Alicia Keys. Jag köpte noterna till all hennes musik och satt hemma och övade på pianot. Jag kan spela tillräckligt bra för att använda det jag kan när jag själv skriver musik. Jag tog pianolektioner från att jag var tio år gammal, men jag har Alicia att tacka för att jag vågade ta steget och börja spela för att det är roligt. Hon inspirerade mig att lära mig mer om låtskrivande än att gå på lektioner i musikteori. Det var jag och Thom Gisslén, som jag gick på gymnasiet ihop med, som skrev musiken till SVT-serien ’Full Patte’. Han gjorde dock sin musikläxa så han är lärare på musikhögskolan nu.”

6. ”Prins Charles Känsla”, bok av Liv Strömquist (2010)

”’Prins Charles känsla’ var på många sätt mitt feministiska uppvaknande och låg till stor grund för mig när jag och min syster Bianca och Sara Haag skrev ’Full patte’. ’Prins Charles känsla’ gav mig en annan syn på mig själv och också på livet. Jag kunde ta in det i min kreativitet och förstod att jag kunde skämta om det hemska. Hon tar sig an feminism och pratar om problemen på ett sätt jag gillar. Jag har inte tittat på ’Full patte’ på så länge, jag kanske borde boka in det som en punkt i ett utvecklingssamtal med mig själv.”

7. ”Alexander McQueen: Savage beauty”, konstutställning på Metropolitan Museum i New York (2011)

”Jag utbildade mig till mönsterkonstruktör efter gymnasiet och har alltid varit så imponerad av designern Alexander McQueen. På den här utställningen kunde man verkligen se hur hög den tekniska kvaliteten är och vilka sjuka konstruktioner som han skapade. Det är otroligt vackert, min favorit är en klänning från kollektionen ’Angels and demons’ från hösten 2010, det börjar i ett tjockt material som gradvis blir till tunn chiffong. Man kan följa det nuvarande modehuset McQueen på Instagram och se hur skräddarna jobbar. Jag har stor respekt för de som lägger ner sin själ i hantverk på de här sätten. När jag åker till London går jag alltid in i McQueen-butiken för att bara titta.”

8. ”Hamilton”, musikal (2015)

”För mig som älskar hiphop, rap och musikaler så sprängdes hjärnan när jag såg ’Hamilton’. Sedan började jag, Thom Gisslén och Astrid Menasanch Tobieson fundera över vem som är Sveriges motsvarighet till Hamilton och det är ju Gustav Vasa! Så föddes idén till ’Gustav Vasa – the musical’, den föreställning jag medverkar i nu och som spelas i Parkteatern i sommar. Jag hade längtat efter att få skapa något som var en hel historia, i motsats till de sketcher som jag tidigare gjort. Det gör ’Gustav Vasa – the musical’, med rap och folkmusik. Dessutom är ämnena vi tar upp, som vem som egentligen får vara en del av ett land, högaktuella.”

9. Solnedgången, naturupplevelse

”Jag får fysiska problem om jag missar solnedgången när jag är på semester, om jag inte hinner i tid till utflyktsplatsen. Det är så djupt rotat i människor att ta sig till en strand eller utsiktsplats och stå där tillsammans med andra och njuta av detta naturens eget konstverk. Det är rituellt och det är meditativt, dessutom händer det varje dag och det är helt gratis. Alla kulturer gör det och solnedgångar är inte knutet till någon speciell religion. Är det en riktigt fin solnedgång i stan så kliver folk av cykeln på vägen hem för att stanna och titta, det tycker jag mycket om.”

Fakta.Tiffany Kronlöf

Född: 1987

Är: Svenskfinsk artist, manusförfattare, skådespelare och regissör som bland annat medverkat i humorserien ”Full patte”, språkprogrammet ”Finska rycket” i SVT och regisserat flera säsonger av satirprogrammet ”Herr Talman”.

Gör i sommar: Spelar Gustav Vasa i ”Gustav Vasa – the musical” på Parkteatern i Vitabergsparken, Stockholm, den 10/8. Jobbar med humorserien ”Per & Bettan” som har premiär på SVT i höst.

Tidigare i Min kulturhistoria

Yankho Kamwendo: Bibeln satte igång min fantasi, den var som ”Game of Thrones”

Robin Nazari: ”Det skedde ett skifte i mig efter att ha tagit del av de här verken”

Jenny Jägerfeld: ”Bonjour tristesse” är en diamant till bok

Tommy Körberg: ”Jag hade en intellektuell period när jag var 15 – den gick över”

Mapei: ”Erykah Badu har gjort symfonin om mitt liv”

Share.
Exit mobile version