Tiktok som ägs av det Kina-kopplade företaget Bytedance kräver ”definitiva besked” om vad den nya lagen som USA:s högsta domstol godkände på fredagen innebär för bolag som tillhandahåller plattformen. Framförallt rör det Apple och Google, som enligt Tiktok riskerar böter på upp till 50 000 kronor för varje användare som laddar ner plattformen från USA.

I ett uttalande skriver Tiktok att Vita huset måste garantera att det inte kommer att leda till något straff för företag att fortsatt tillhandahålla tjänsten – om inte plattformen ska stängas redan på söndagen.

Bolaget har inte specificerat om det skulle innebära en frivillig nedstängning eller om Tiktok kommer att förlora tillgång till tjänster som krävs för att plattformen ska fungera.

Vita huset spelar ned Tiktoks uttalande och uppger att det inte finns någon anledning för plattformen, eller anda företag, att agera innan Donald Trump tillträder som president.

Det amerikanska justitiedepartementet beskriver HD:s beslut som en framgång och något som skyddar landets invånare. Tiktok har bland annat anklagats för att massövervaka åt den kinesiska staten, något Bytedance tillbakavisat.

Men det verkar finnas en motvilja bland de högsta beslutsfattarna att ta steget och faktiskt stänga ner den populära plattformen. Joe Bidens administration, som drivit frågan om ett förbud, säger att det nu måste vara upp till nästa president att ta frågan vidare. Samtidigt meddelar Trump att han ännu inte tagit något beslut om Tiktoks framtid.

För att Tiktok ska få fortsätta verka i USA kräver den nya lagen att det Kina-koppplade företaget som är registrerat i Singapore säljer den amerikanska grenen av plattformen. Detta skulle sannolikt innebära en jätteaffär värd hundratals miljarder kronor och är inget som kommer att vara färdigt till söndagen.

Bytedance har hittills sagt offentligt att man inte ha några planer på att sälja Tiktok. I amerikanska medier har det dock förekommit uppgifter de senaste dagarna om att företaget trots allt överväger en försäljning eller att bolaget styckas upp. I den nya lagen finns det också utrymme för att pausa nedstängningen i upp till 90 dagar om det ”tas steg mot en försäljning”, skriver nyhetsbyrån AP.

På måndag svärs Donald Trump in som ny president i USA och Tiktoks vd Shou Zi Chew har bjudits in till att delta vid installationen. I ett inlägg på plattformen tackar han även republikanen för samarbetet och för hans engagemang för att Tiktok fortsatt ska vara tillgängligt för amerikanerna.

USA är inte det enda landet att fatta beslut om att förbjuda Tiktok. I världens mest folkrika land, Indien, har plattformen varit bannad sedan 2020. Något som bedöms ha påverkat cirka 200 miljoner invånare. Även i Jordanien och Nepal är Tiktok förbjudet. Talibanerna förbjöd appen 2022 med motiveringen att plattformen riskerade att ”vilseleda en hel generation”.

I Sverige har Liberalerna och utbildningsminister Johan Pehrson reagerat positivt på amerikanska HD:s beslut. På X skriver han att ”spionappen som förhäxat en generation kommer tvingas ur Kinas händer”. Han skriver också att Sverige och Europa måste följa efter.

Läs mer: HD godkänner förbud mot Tiktok i USA

Share.
Exit mobile version