I influeraren Pontus Johanssons kök hemma i Råneå surrar en liten sockervaddsmaskin. Den värms upp till hans nästa video där han ska ta reda på om det går att göra sockervadd av hockeypulver – saltlakrits i en form av snusdosa.

– Jag fick tips av en följare att man ska använda strösocker, då ska det tydligen bli bättre fluff.

Inför hundratusentals tittare laddar han upp klipp via sin kanal ”Riktiga pontus” på plattformarna Tiktok och Instagram. Det kan handla om att kolsyra köttsoppa, koka kaffe med surströmmingsspad eller korta klipp från vardagen.

En av hans första videor som blev viral handlade om den norrländska specialiteten parisare, en stor korvskiva som äts som hamburgare.

– Jag förstod ganska tidigt att det vi har här uppe är unikt. Vi har parisare, Portello och palt. Folk i södra Sverige har ingen aning om vad läsken Portello är.

– Vissa menar att man driver med stereotypa saker men det är också en stor del av vår kultur. Vi åker ju skoter till affären ibland, det är inget att skämmas för.

Genom åren har han hunnit arbeta som snickare och på reklambyrå. Sedan ett år tillbaka lever han enbart på inkomsterna från sina sociala medier.

– Jag var mig själv från början. Det är enklare att vara sig själv resten av livet än att vara någon annan.

Men resan dit har inte varit spikrak. När han var kring 30 år fick han diagnosen bipolär sjukdom typ 2, fem år senare fick han sin adhd-diagnos. Idag är han 36 år och berättar att särskilt det första beskedet var en sorg att få.

– Börjar man googla på bipolär sjukdom typ 2 förstår man hur illa det kan bli. Vissa mår så dåligt att de avslutar sina liv.

För honom är hösten och vintern tuff då han blir deprimerad. De mediciner som han äter hjälper honom att inte hamna i hypomana perioder, vilket är en lindrigare form av mani.

– Jobbet ger mig en press jag behöver, annars hade jag inte tagit mig upp och ut genom dörren vissa dagar.

Han är öppen med sina diagnoser. Att blanda videor där han kolsyrar orientdressing med allvarligt innehåll om psykisk ohälsa är viktigt för honom.

– De videor där jag pratar om psykisk ohälsa får aldrig lika mycket räckvidd eller engagemang som videorna när man kolsyrar surströmming. Ju dummare det är desto mer visningar.

– Men viktigast är att budskapet når rätt personer och att det bidrar till att bryta tabun kring psykisk ohälsa.

Han beskriver sig som en introvert person som helst av allt skulle ”vilja vara hemma och dra fötterna efter mig”. Även om det bor omkring 2 000 invånare i Råneå kan han ibland känna att han behöver gå in i rollen som ”Riktiga Pontus” för att orka gå ut genom dörren.

– Här i Råneå bryr sig ingen om mig men om jag är i Luleå eller Piteå så kan det vara många som vill ta bild och det är jobbigt när jag inte är på topp. Men det är en sits jag har valt själv. Vill jag inte så är jag hemma och beställer från Foodora.

Finns det Foodora i Råneå?

– Nej men man kan skicka en springare till pizzerian. Min dotter Freja.

Han föreläser om sin resa på såväl företag som i skolor. Ofta möter han klasser med yngre personer. Syftet med föreläsningarna är att stärka unga personer våga söka hjälp.

– Jag hade velat ha hjälp när jag var 14-15 år och inte 30 år. Jag försöker säga att det inte är någon svaghet att söka hjälp, snarare en styrka.

Hans största målgrupp består av unga- och medelålders män.

– Det är de som behöver höra om psykisk ohälsa. Hur många manliga ”influencers” finns det som kan representera den stora massan? Det är ytterst få. Jag tror att jag kan representera en grupp som inte har synts så mycket.

Hur känns det att alla som följer dig vet hur du mår?

– Det är befriande, alla borde prova. Människor tror att de är så jävla unika hela tiden, man tror att man är ensam om sina problem, men man är inte det.

Marknaden för influerare i norra Sverige är liten. Att bli fler skulle vara viktigt inte minst för att profiler på sociala medier har stor makt att påverka, menar Pontus Johansson.

– Folk älskar allt som har med norra Sverige att göra, allt från vår dialekt till vår natur. Skulle vi få fler här uppe som börjar ta plats tror jag att det skulle ge mycket till bilden av Norrbotten och visa på bredden.

Men frågan som obesvarad är – går det att göra sockervadd av hockeypulver?

Pontus Johansson slår på mobilkameran och går runt bordet.

– Sockervadd på hockeypulver, hur fan blir det? Jag ska ta reda på nu, säger han och tittar rakt in i kameran.

Till slut står han med en pinne i handen, på toppen syns inget fluff.

– Det var som om man tappat en liten, liten bit av en pepparkaka på en ugnsplåt som har blivit super bränd. Exakt så smakade det här. Och ni som är experter kan ju skriva, vad skulle jag gjort annorlunda?

Share.
Exit mobile version