Mpox, tidigare kallat apkoppor, är ett virus som fick stor uppmärksamhet under ett utbrott för två år sedan då 100 000 personer smittades, varav 200 dog. Nu är det en dödligare variant av sjukdomen – som sprids vid nära kroppskontakt – som på onsdagen stämplats som en global hälsorisk av världshälsoorganisationen WHO.

Det pågående utbrottet är främst koncentrerat till Demokratiska republiken Kongo där nästan 15 600 fall av mpox dokumenterats och 537 personer har dött.

Totalt har 17 500 fall dokumenterats i 13 afrikanska länder, enligt afrikanska unionens smittskyddsorgan Africa CDC.

Organisationen bedömer att totalt tio miljoner doser vaccin behövs för att hantera utbrottet och att bara en bråkdel av dessa doser finns tillgängliga i dagsläget. Men klassificeringen av sjukdomen som en global risk innebär att läkemedelsbolag kan ansöka hos WHO om att deras vaccin ska listas för nödanvändning – något som gjordes med en rad vacciner under covid-19-pandemin.

En sådan listning innebär att flera länder kan slopa sin egen byråkrati för att i stället luta sig mot WHO:s rekommendationer. Dessutom kan organisationer som Unicef och vaccinalliansen Gavi inleda upphandling av doser i större skala.

– Det här beslutet ger oss ökad flexibilitet och vi kan strömlinjeforma våra processer med en annan inställning till riskfaktorer, säger Gavi i ett uttalande på torsdagen.

Enligt Reuters har EU köpt upp drygt 175 000 doser av den danska tillverkaren Bavarian Nordic som också donerat 40 000 doser vaccin. Alla dessa doser ska förmedlas till Africa CDC.

Mpox är en så kallad zoonotisk smitta, som en gång hoppat från djur till människor, sannolikt genom hanteringen av småvilt i Kongos skogar.

Symtomen är feber, huvudvärk och karaktäristiska koppor som kan täcka hela kroppen. Vanligtvis går sjukdomen över av sig själv efter två till fyra veckor, men i allvarliga fall kan den leda till döden. De flesta av dödsfallen i Kongo har drabbat barn.

I Kongo finns en vana vid smittsamma sjukdomar, efter flera utbrott av ebolavirus och covid-19-pandemin. Men i dagsläget är östra Kongo drabbat av en svår humanitär kris som orsakats av ett pågående krig. Drygt sju miljoner av landets 100 miljoner invånare har tvingats lämna sina hem. Den stora merparten av dessa personer lever i flyktingläger i landets östra delar där det är svårt att hålla avstånd till andra människor och där sjukvården är kraftigt överbelastad, vilket ökar risken för smittspridning.

Ännu har inga fall av den aktuella varianten rapporterats utanför Afrika. I en intervju med DN varnar statsepidemiolog Magnus Gisslén för att importerade fall av sjukdomen kan dyka upp i Sverige.

– Jag tycker att Sverige är bra rustat, men sedan får man se hur det utvecklar sig. Det är en smittspridning som är viktig att hålla ögonen på, säger han.

Share.
Exit mobile version