En kandidat med djupa rötter i Mellanvästerns bördiga mylla var vad som behövdes för att komplettera Kamala Harris på Demokraternas valsedel inför duellen med Donald Trump i november.

Åtminstone är det så hon och hennes rådgivare tycks ha resonerat.

Med Tim Walz som möjlig vicepresident får partiet en kandidat med folklig bakgrund och framtoning. En motvikt till den fastighetsmogul och den riskkapitalist som kandiderar för Republikanerna. Men också en motvikt till Harris själv, som av många ses som en representant för ”kusteliten” i det progressiva Kalifornien.

Walz föddes i en småstad i präriestaten Nebraska, men flyttade senare till hustruns hemstat Minnesota. Vid 60 år ålder har han haft nästan halva livet utanför politiken: ett par decennier som lärare och lång tjänstgöring i det amerikanska nationalgardet.

Kamala Harris är liksom Trump och hans parhäst JD Vance utbildad på elituniversitet. Tim Walz tog sin examen på Chadron State i Nebraska, ett collage få amerikaner har hört talas om.

Han undervisade i geografi på en high school i Mankato i södra Minnesota och var samtidigt coach för skollaget i amerikansk fotboll, som han förde till mästartiteln i delstaten 1999.

High school och amerikansk fotboll är sådant som alla amerikaner kan relatera till. Mer än till fastighetsaffärer i New York eller investeringar i techbranschen.

Den folkliga framtoningen är något Walz månar om. Han framträder ofta i t-shirt och basebollkeps. Han nämner ofta sin religion – lutheran, givetvis – och det faktum att han äger vapen. Han uttrycker sig enkelt.

Sådant sänder viktiga signaler i den konservativa valkrets som fem gånger valde honom till sin representant i USA-kongressen. Både före och efter hans tid där har distriktet valt republikaner.

Men även om han ibland ser ut som och låter som en konservativ, betecknas han ofta som progressiv demokrat. Som en som står till vänster i partiet.

Under sina två perioder som guvernör i Minnesota har han exempelvis infört gratis skolluncher och gratis collegeundervisning för låginkomsttagare. Han har gjort det svårare att skaffa vapen och stärkt aborträtten i delstaten. Han stöder hbtq-rättigheter och har förbjudit så kallad omvändelseterapi. Han har också godkänt legalisering av cannabis.

I USA:s representanthus har han motsatt sig att skattepengar används för att köpa ut krisande finansföretag. Han förespråkar stora statliga satsningar på vägar, broar och grön energi och får full pott för sin politik av den nationella fackförbundsfederationen AFL-CIO, ”USA:s LO”.

Nästan svensk ”sossepolitik” alltså, med undantag för cannabislagarna. Och allt detta är signalfrågor för demokrater, särskilt de som står till vänster.

Men det är också röda skynken för många konservativa väljare – och frågor som Trump och Vance kommer att ta fasta på i attacker mot Walz.

Det bekymrar vissa. Är gratis skolluncher och aborträtt för radikal politik på nationell nivå i USA, undrade en reporter på CNN för ett par veckor sedan.

– Ja, vilken skräck! Barn med fulla magar som orkar lära sig något, och kvinnor som fattar sina egna beslut om hälsovård, svarade Walz.

Han lade till att han inte hade något emot att stämplas som ”liberal”, vilket i USA anses vara att stå långt till vänster.

– Om det är sådant som ger mig den stämpeln så kan jag leva med det.

Hur är det då med Tim Walz svenska arv? Han har veterligen inte talat om det offentligt, men enligt sajten Etnicelebs är han till 25 procent svensk genom sin farmor Myrtle V Samuelson, dotter till utvandrarna Charles G Samuelson och Jennie Matilda Peterson.

För övrigt han är också 50 procent tysk.

Share.
Exit mobile version