När Tim Walz utnämndes till Kamala Harris vicepresidentkandidat väcktes försiktiga förhoppningar om en upptining i relationen till USA i kinesiska sociala medier. I Tim Walz fann de en kandidat som uppskattar kineser.

– Om de hade bra ledare finns det inga begränsningar i vad de kan åstadkomma. De är ett sådant snällt, generöst och kapabelt folk, sade Tim Walz om kineserna till Nebraska-tidningen Star-Herald 1990.

Han hade då återvänt till USA efter att ha undervisat gymnasielever i engelska och amerikansk historia under ett år i staden Foshan, i södra Kina. Det året, när han som 25-årig nybakad lärare, reste till Kina blev det början på en lång relation med landet som i amerikansk politik brukar pekas ut som fiende nummer ett.

Tim Walz erfarenheter tycks ha gett honom en mer nyanserad bild. Han har berättat att han behandlades ”kungligt” under sin tid i Foshan. Han fick, till skillnad från andra lärare, luftkonditionering på rummet, alla var hjälpsamma och varje gång han uttalade ett kinesiskt ord korrekt blev han hyllad. Och känslan verkar ömsesidig. Lärarkollegor som har intervjuats efter hans utnämning till vicepresidentkandidat vid sidan av Kamala Harris minns en vänlig man som log mycket och var hjälpsam.

– Han var väldigt ödmjuk och flitig. Han gav oss intrycket av en person från väst som är pålitlig, som du kan vara vän med, säger Christy Dai, en av hans forna elever, till NPR.

Tillbaka i USA träffade Walz sin blivande fru, lärarkollegan Gwen Whipple. De två gifte sig den 4 juni 1994. Det är samma datum som kinesiska stridsvagnar fem år tidigare rullade in på Himmelska fridens torg och sköt på demonstranter.

”Jag ville gifta mig på ett datum jag alltid kommer att minnas”, har Tim Walz motiverat val av bröllopsdag. Själv befann han sig tillsammans med andra lärare på väg till Kina i Hongkong när massakern inträffade 1989. Många av hans kollegor vände om och åkte tillbaka till USA efter den brutala händelsen. Inte Walz, då om någonsin behövde kinesiska folket stöd utifrån resonerade han om beslutet att fullfölja året i Kina. Det är bland det bästa han någonsin har gjort, har han sagt.

Uppenbart fascinerade Kina honom. Det var hit bröllopsresan gick, i sällskap med med 60 amerikanska gymnasieelever. Därefter har paret årligen ordnat Kinaresor med amerikanska studenter. Tim Walz ville att de skulle lära sig kinesisk kultur och historia. Men också skapa mänskliga möten mellan de två nationaliteterna. För Walz blev det runt 30 resor till Kina.

Allt detta gör honom till en misstänkt figur i det republikanska partiets ögon. Flera republikanska politiker målar ut honom som någon som älskar ”kommunist-Kina”. Misstankar om att han är en kinesisk agent sprids och James Comer, republikansk ordförande i kongressens gransknings- och ansvarsutskott, har inlett en utredning om Walz 35-åriga relation till Kina. Walz ”långa, mysiga relationer med Kina borde vara ett orosmoln för amerikaner”, enligt Comer som varnar för att han kan vara en del av en kinesisk påverkansoperation.

Reaktionen framstår som en del av det politiska spelet. Tim Walz har som politiker visat att han gör skillnad på folket och styret i Kina. Under sin tid i den amerikanska kongressen har han engagerat sig för fängslade kinesiska aktivister. Han har stöttat demokratirörelsen i Hongkong, kritiserat Kinas politik i Xinjiang och Tibet.

Att han dessutom träffat Tibets andlige ledare Dalai Lama syns inte med blida ögon hos ledarna i Peking. De lär inte heller uppskatta att han suttit i kongressens Kinautskott, känt för att kritisera Kina i frågor om mänskliga rättigheter.

Att den politiska ledningen i Peking är mer än nöjda med utnämningen av Walz, som Richard Grenell, underrättelsechef under Trump-administrationen, skrev på X är långt ifrån självklart.

När kritik kommer från en person som har kunskap om Kina kan den ses som ett större hot än om den kommer från någon utan erfarenhet av landet. Det är också svårare från kommunistpartiets ledare att svartmåla någon som prisar det kinesiska folket.

I slutändan är det inte troligt att Walz kommer att få särskilt stort inflytande över utrikespolitiken, som vice president får han följa Harris linje, om hon vinner presidentvalet. Och få tror att hon kommer att överge den hårda Kinapolitik som Joe Biden fört och som spänner över partigränserna. Möjligen kan Walz, som kan lite kinesiska, lätta upp stämningen när ledarna möts.

Fakta.Född i Nebraska

Timothy James Walz, känd som Tim Walz, föddes 6 april 1964 i West Point, Nebraska.

Han är före detta lärare och pensionerad underofficer i den amerikanska armén.

2007 till 2019 var han invald till det amerikanska representanthuset.

2018 valdes han till guvernör i Minnesota.

1989-1990 undervisade Walz vid gymnasieskolan Foshan 1, i provinsen Guangdong i södra Kina.

Erfarenheten blev starten på flera resor till Kina. Totalt uppskattar Walz att han besökt Kina ett 30-tal gånger.

Han och hans fru drev ett företag som ordnade studieresor för studenter till Kina.

Share.
Exit mobile version