Det är nästan alltid deppigt att prata om barn och läsning: barn läser allt mindre, och hittar de fram till böcker är det enbart via kändisar. Beror det på att barn- och ungdomslitteraturen är dålig?

Knappast. Snarare handlar det om att böckerna inte når fram till sina läsare, vilket mer beror på vuxensamhällets gigantiska ointresse för genren. Många vuxna plockar fram sina egna gamla favoriter från barndomen och kan inte begripa varför barn i dag inte älskar klassiker som Laura Ingalls Wilders ”Lilla huset på prärien” från 1935.

Men som tur är finns det massor av nyutgivna, högkvalitativa böcker för den yngre generationen. Bilderböckerna har blivit den absolut största genren i Sverige, och är som bilderboksforskaren Ulla Rhedin har sagt ett första konstgalleri för barn. Med bilderbokskonstnärer som Sara Lundberg, Pija Lindenbaum, Lotta Geffenblad och Eva Lindström är det lätt även för högläsande vuxna att njuta av upplevelsen.


Ungdomsböckerna har tyvärr blivit sorgebarnet som lockar allt färre läsare

För de större barnen finns det också åtskilligt att hämta, för genrerna expanderar både för nybörjarläsare och de mer avancerade. Spänningsberättelser och fantasy dominerar, men leta också efter faktaböcker som intresserar barnen: där ges det ut mycket intressant.

Ungdomsböckerna har tyvärr blivit sorgebarnet som lockar allt färre läsare. Men försök med nyutkomna ”Djupgraven” av Marit Sahlström, till exempel, eller Alex Khouries nattsvarta samtidsskildring ”Bror” från förra året.

Barn och ungdomar behöver läsa, och frågan är om inte det viktigaste skälet är att de missar väldigt många bra berättelser annars.

Lotta Geffenblad, ”Vad viskar skogen, Aston?”

Bonnier Carlsen, från 3 år. September.

Hunden Aston är en av Lotta Geffenblads mest förtjusande bilderbokspersonligheter, som hon tidigare berättat om i ”Astons stenar” (2005) och ”Astons presenter” (2008). Han är ett alldeles vanligt barn som leker med barns allvar och inlevelse, och i den nya boken cyklar han och pappa ut i skogen. Där är det härligt tyst, tycker pappa, men Aston hör ju hur träden viskar, susar och prasslar på sitt eget trädspråk. Kottbarnen leker så mycket med Aston att han inte märker vart pappa tar vägen.

Pija Lindenbaum, ”Följa John”

Lilla Piratförlaget, från 3 år. September.

En ny bilderbok från Pija Lindenbaum är alltid något att se fram emot med spänd förväntan, för hon är en av de riktigt stora, bättre än de flesta även när hon är som sämst. ”Följa John” handlar om en pojke som ligger sjuk, ensam hemma eftersom föräldrarna har gått till jobbet. Då dyker John upp på stolen bredvid sängen, en varelse som drar med sig pojken ut på äventyr där han bland annat äter upp chips hemma hos ett par, jobbar lite som pizzabagare och lånar en hund. Men man måste ju följa John?

Sara Stridsberg och Sara Lundberg, ”Lilla varg”

Natur och Kultur, från 3 år. September.

Efter den vackra och Augustnominerade bilderboken ”Dyksommar” (2019) väntar man sig bara det allra bästa när författaren Sara Stridsberg och bilderbokskonstnären Sara Lundberg samarbetar. I ”Dyksommar” lyckades de beskriva ett barns besök hos mamman på sjukhuset i mild, kärleksfull ton. I ”Lilla varg” är det i stället en mer traditionell bilderboksinramning med en vargunge som leker i snön en vinternatt. Förra året var det ju så roligt med Lilla varg, men vart har hon tagit vägen i år?

Baek Heena. ”En märklig mamma”

Övers. Sun-Kyong Choi, Trasten, från 3 år. September.

Det är något omåttligt lockande med sydkoreanska Almapristagaren Baek Heenas unika bilderbokskonst: hon bygger små detaljerade miniatyrvärldar som hon fotograferar av. Det är ett tidskrävande och ovanligt arbete, men ger en alldeles speciell känsla. Böckerna har också blivit mycket populära på svenska förskolor. I den nya boken har barnet Jojo fått feber och måste bli hämtad i skolan, men mamma kan inte lämna jobbet. I stället kommer en helt annan, underlig och mycket trygg person.

Alex Khourie, ”Lillebror”

Rabén & Sjögren, från 15 år. September.

Otäckt aktuell ungdomsbok, om Hishem som bor i Stockholmsförorten Solberga och inte tänker bli gängkriminell trots att så många runt honom blir det. Det finns andra sätt att leva, och leva längre. Tills den dagen kommer när det inte går att undkomma: han och kompisarna får ett uppdrag. Andra boken av pseudonymen Alex Khourie, vars mörka debutroman ”Bror” (2023) skildrade berättarjaget Husseins väg in i gängkriminalitet. ”Bror” är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Silja Aldudottir, ”Odjur”

Ill. Bardur Dal Christiansen, övers. Anna Fohlin Mattsson, Opal, från 9 år. September.

”Odjur” har ett spännande omslag, och det är sällan barnböcker från Färöarna översätts till svenska. Berättelsen om ensamma Asta vars barndomsvän har övergett henne för andra vänner verkar hur som helst intressant med en omvärld som speglar hennes förtvivlan: staden skakar i sina grundvalar, råttor flyr upp ur kloakerna och det är ständiga översvämningar och jordskred. Så småningom hittar Asta en ny vän, en flicka i gul regnrock, och där blir ”Odjur” även en tydlig ekothriller.

Boel Westin (huvudredaktör) och Åsa Warnqvist (redaktör), ”Den svenska barn- och ungdomslitteraturhistorien band 1 och 2”

Natur & Kultur. September.

För första gången någonsin får Sverige sin egen barn- och ungdomslitteraturhistoria, ett omfattande tvåbandsverk där Sveriges främsta forskare på området samarbetat. Sjuhundra års litteratur skildras genomarbetat och ingående, i ett praktverk där bilden får stort utrymme. Barnlitteraturens dubbla uppdrag, pedagogik och poesi, speglas genom analys av allt från ABC-böcker till tecknade serier, religiösa skrifter, barntidningar och förstås allt det vi vanligen kallar barnböcker.

Sara Bergmark Elfgren och Johan Egerkrans, ”Julstjärnan”

Rabén & Sjögren, från 6 år. September.

Julböcker har blivit legio de senaste åren, och i år har Rabén & Sjögren låtit fantasymästaren Sara Bergmark Elfgren och den geniale illustratören Johan Egerkrans göra en saga av riktigt gammalt snitt. En skogvaktarfamilj får sitt fjärde barn, ett spädbarn som tycks vara litet och klent, och oron växer när vargavintern står för dörren. Som tur är faller en stjärna från himlen och och sprider värme, men syskonen hamnar i stället i ett sagoland med en ond trollkarl, en jätte och en underlig snövit räv.

Rán Flygenring, ”Vulkanen”

Övers. Sara Lindberg, Opal, från 9 år. Oktober.

Island har haft rätt många vulkanutbrott den senaste tiden, på Reykjaneshalvön i närheten av Grindavik och den turistkända Blå Lagunen. Rán Flygenring är både illustratör och författare med ett stort intresse för de nya vulkanutbrotten. Hon skriver en blandning mellan fakta och fiktion där Kaktus måste stanna hemma från skolan på grund av att löss sprider sig bland barnen. Mamma tar med en synnerligen motsträvig Kaktus till jobbet, som råkar vara att visa turisterna just vulkaner.

”Tid för poesi”

Red. Ann Boglind och Anna Nordlund
En bok för alla, från 9 år

För tre år sedan kom ”En bro av poesi”, en lyriksamling som initierats av Svenska Akademien. Den delades ut gratis till Sveriges alla sexåringar och var en lyckad samling av svenskspråkiga poeter från olika epoker, med en blandning mellan vuxenpoesi och verk som är direkt skrivna för barn. Resultatet blev mycket lyckat. Nu kommer en ny samling med 52 dikter, som ska skickas ut till Sveriges alla mellanstadiebarn inför höstlovet. Nej, det är ingen litterär kanon: bara ett urval bra poesi. Utkommer oktober.

Läs mer om barnböcker och mer om ungdomsböcker

Share.
Exit mobile version