● Var försiktig med att se skärmen som en barnvakt. Många föräldrar använder skärmtid för att frigöra tid för sig själv, framför allt när barnen är yngre. Men just små barn behöver begränsningar, vägledning och hjälp med att använda skärmar på ett bra sätt. Vuxna ska vara med när yngre barn använder skärmar.

● Följ åldersrekommendationerna som finns på sociala medier, i appar och spel.

● Barn under 13 bör undvika appar som styrs av algoritmer och som innehåller reklam, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Det gäller alltså våra vanligaste sociala medier och en del video- och spelappar. Men det finns spel och appar från till exempel public service utan reklam.

● Kom överens om vad som gäller vid måltider, läggdags, på vardagar och helger. Överenskommelserna bör gälla alla i hushållet. Ha regelbundna familjemöten där ni pratar igenom överenskommelserna så ni följer med när barnen blir äldre och nya utmaningar dyker upp. Var konsekvent med rutinerna så går det snabbare för barnen att vänja sig.

● Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla, vuxna och barn, att undvika skärmar vid läggdags och att inte ta med dom in i sovrummet under natten. Forskning visar att skärmar får oss att sova mindre och sämre.

● Prata med barn om faror som grooming, kränkningar och mobbning, identitetsstöld, risker med att skicka nakenbilder och hur man kan hantera och värja sig för orealistiska skönhetsideal.

● Ha kul tillsammans med skärmar. Spela spel, kolla på eller gör klipp ihop, prata på videosamtal. Det är ett bra sätt att hålla sig insatt i barnens liv och intressen.

● En av Folkhälsomyndighetens och psykologen Siri Helles viktigaste medskick är att föräldrar inte bör fastna i skärmen när de umgås med sina barn. Barnet kan känna sig avvisat om vuxna lägger fokuset på till exempel telefonen.

● Intressera dig för vad dina barn gör på nätet. I stället för att kräva av barnen att säga till när det händer något kan du regelbundet fråga om vad de sett och gjort. Läs på om hur plattformarna barnen använder fungerar, vilka regler som finns och hur man anmäler. Be barnen visa spelen de spelar och fråga om ni kan spela en runda ihop.

● Siri Helle understryker att den enskilt viktigaste faktorn för hur barn påverkas av skärmar och sociala medier är om de upplever att de har en trygg vuxen att prata med. Det barn som får sina nakenbilder läckta eller ser ett obehagligt klipp på en plattform föräldrarna förbjudit ska veta att vuxna kommer att lyssna och hjälpa.

Läs mer: Rapport: Vanligt att bråka om vad barn gör på sina skärmar

Share.
Exit mobile version