1. Bibeln

Kristendomens heliga skrift är inte den första självhjälpsboken – det finns också nedtecknade livstips från tänkare som Cicero och Konfucius – men antagligen den mest inflytelserika. Bibelns själsliga och praktiska vägledning har dessutom inspirerat otaliga bästsäljare inom samtida självhjälp, såsom ”The awe of God. The astounding way a healthy fear of God transforms your life”. Detsamma gäller för islam och Koranen, inklusive böcker som ”The productive muslim. Where faith meets productivity”.

2. ”Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning” (1936), Dale Carnegie

Begreppet självhjälp kommer från Samuel Smiles ”Self-help” som publicerades 1859, men Dale Carnegies klassiker brukar räknas som det första moderna exemplet på självhjälpslitteratur. Boken kom ut under den ekonomiska krisen på 1930-talet och fokuserar på hur läsaren kan förbättra sina sociala färdigheter genom att utveckla sin förmåga att kommunicera och undvika konflikter. En handfast insikt från boken är att andra människor inte är intresserade av dig utan bara av sig själva – ”morgon, middag och kväll”.

3. ”Älska dig själv” (1976), Wayne Dyer

Boken med originaltiteln ”Your erroneous zones” kom i svensk översättning 1979, vilket ledde till ett bredare genombrott för självhjälpsgenren i Sverige. Den svenska titeln uppfattades som en provokation och väckte uppståndelse i samtiden, vilket gav en rejäl skjuts till försäljningen. Precis som originaltiteln antyder förklarar boken hur man kan ändra sitt negativa tänkande (det vill säga rätta till sina ”felaktiga områden”).

4. ”Alkemisten” (1988), Paulo Coelho

Den brasilianska författarens new age-klassiker finns fortfarande i samtliga pocketstånd. Sentenser som ”den som följer sitt öde vet allt han behöver veta” och ”öknen är den förnämsta av alla lärare” har gjort att många läsare tagit ”Alkemisten” till sina hjärtan. Boken har också fått hård kritik – DN:s Jonas Thente har till exempel skrivit att Coelho med hjälp av sina fluffiga fraser har ”upprättat en kyrka byggd av idel maränger och med en stor församling superindividualister”.

5. ”Låt Proust förändra ditt liv” (1997), Alain de Botton

Alain de Botton fick sitt genombrott som självhjälpsförfattare för humanister genom att samla sina insikter från ”På spaning efter den tid som flytt”. Till exempel framhåller han att Prousts extremt detaljerade sätt att observera världen kan lära oss att sänka livstempot och uppskatta de små sakerna i vardagen. Tillhör en subgenre av självhjälp som blandar litterär analys och praktisk livsfilosofi. Kom på svenska 2021.

6. ”Att välja glädje” (2001), Kay Pollak

Regissören bakom filmer som ”Barnens ö” blev på 1990-talet en ledande inspirationsföreläsare. I sina böcker på samma tema skriver Kay Pollak bland annat om att vi ska söka svar inom oss själva och precis som andra författare i genren betonar han tankens kraft. ”Jag skapar min egen verklighet”, lyder en nyckelaffirmation. Genom filmcomebacken ”Så som i himmelen” nådde den egoboostande hallelujakänslan ut till en ännu bredare publik.

7. ”Eat, pray, love” (2006), Elizabeth Gilbert

För att förändra sitt liv efter skilsmässan vände Elizabeth Gilbert sin amerikanska blick österut – till platser som Italien (pizza), Indien (meditation) och Indonesien (en brasiliansk affärsman). Upplevelserna blir en upptäcktsresa inuti författaren själv. Gilbert är känd för sin kritik mot 1600-talsfilosofen Descartes filosofiska princip cogito, ergo sum (”jag tänker, alltså finns jag”). Jag finns till för att jag känner, menade i stället Gilbert. På svenska heter boken (och filmatiseringen med Julia Roberts) ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”.

8. ”The secret = Hemligheten” (2006), Rhonda Byrne

Pseudovetenskapliga teorier om metafysik och positiva vibrationer har aldrig hindrat någon, eller åtminstone inte Rhonda Byrne, från att skriva en Oprah Winfrey-hajpad bästsäljare. Enligt Byrne handlar livet om ”lagen om attraktion”: genom att fokusera på vad man vill ha, och tro att det redan är ens verklighet, kan dessa önskningar manifesteras. Tacksamhet och visualisering är viktiga verktyg. Byrne inspirerades bland annat av boken ”The science of getting rich” från 1910 (som titeln till trots inte är referentgranskad).

9. ”Lean in. Kvinnor, karriär och viljan att satsa” (2013), Sheryl Sandberg

Tidigare toppchefen på Facebook skrev boken som kommit att förknippas med girlboss-diskursen. Här ligger fokus främst på utmaningarna för framgångsrika kvinnor, som genom att göra upp med sina inre blockeringar kan nå ännu högre i karriären. Fick kritik av bland andra Susan Faludi för att göra feminismen till ett projekt för ett fåtal, eftersom de flesta kvinnor inte har möjlighet att anlita någon annan för att laga middagen eller ta hand om barnen.

10. ”12 livsregler” (2018), Jordan B Peterson

Bara ett par år efter succéboken ”Den ädla konsten of not giving a f*ck” (2016) kom en uppsträckning från en uppfordrande jungian. Psykologen från Kanada blandar psykoanalytisk och kristen symbolik i sitt försök att få unga män att städa sina rum – och vägleda dem från nihilism till ett liv i dygd. Varvar kostråd och bondförnuft med lärdomar från Nietzsche och djurriket. Han blev snabbt en polariserande figur i kulturkriget genom sin kritik av politisk korrekthet, feminism och Disneys ”Frost”.

Läs också:

Författarna om självhjälpsindustrin: ”Det blir destruktivt att hela tiden försöka hitta nya brister hos sig själv”

Share.
Exit mobile version