Alltsedan friluftsmuseet Skansen öppnade 1891 har man årligen högtidlighållit midsommarhelgen på något sätt och i år gör man det med sång, dans och lekar i tre dagar. Zhekai Zhang från Kina har bott i Sverige i tretton år och det här är andra gången han firar midsommar med sin familj på Skansen.

– Barnen tycker det är så roligt att dansa. I Sverige är det skönt när det är fint väder på midsommar, vi har inte något liknande i Kina, säger Zhekai Zhang.

Han och hans familj är sex av de tiotusentals personer som sökt sig till Skansen för att fira midsommar i år – i fjol noterade man 29 000 besökare på midsommarafton. Tre andra är amerikanerna Avery Leiseth, Lauren Kimball och Katelyn Johnson.

– Vi är här med vårt universitet från Utah och det är första gången vi firar något sådant här. Vi hade hört talas om midsommar tidigare och det är en jättespännande erfarenhet, säger de.

Skansenbesökaren Satomi berättar att hon undervisar på en trädgårdsskola i Japan varifrån hon har med sig en grupp elever.

– Vi är mycket intresserade av svensk trädgård. Midsommar är den bästa perioden i Sverige och det ville vi inte missa, säger Satomi.

Kati Busch och Yasmina Benabdallah från Tyskland pysslar med kransar och ger uttryck för något liknande. De hade hört talas om den svenska högtiden, men insåg först två dagar innan att den skulle infalla under deras Stockholmsbesök:

– Det bästa är att umgås, ha picknick, alla blommor och klänningar.

Lolly från El Salvador sitter på en filt i gräset och pysslar med blommor med sina släktingar Eduardo och som bor i Solna.

– Det är så vackert, jag älskar blommor. Det är min första midsommar. Det bästa är att samla familjen, jag är verkligen glad över att få vara här och fira med min släkt, säger Lolly.

Lena Moberg Lindblad, Ollas Dan Lindblad och Clas Gerkman är betydligt mer rutinerade och hade firat midsommar i många år i Dalarna innan de gjorde tradition av att i stället göra det på Skansen. Just i år beklagar de sig över att man inte haft någon ceremoni för majstångsresningen.

– Det var tråkigt, men det bästa är ändå alla duktiga spelmän. Det är så stämningsfullt. Alla firar tillsammans vart du än kommer ifrån – alla är en och samma nation just då. Skansen duger som ersättning för Dalarna, det blir bra stämning här, säger Ollas Dan Lindblad.

Share.
Exit mobile version