Det har gått drygt två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. Militärexpert Jörgen Elfving säger att trenden som Kyiv Post rapporterar om tyder på att krigströttheten ökar när kriget nu närmar sig sitt tredje år. Men det finns ingen generell regel för när tröttheten slår till i trupper.
– Det är definitivt så att det finns krigströtthet när krig drar ut på tiden, men hur mycket och när den kommer varierar från fall till fall, säger Jörgen Elfving.
Det senaste året har antalet ukrainska soldater som flyr fronten ökat, rapporterar Kyiv Post. Enligt ukrainska statsåklagaren har 60 000 brottmål inletts mot soldater som deserterat sedan 2022 – nästan hälften skedde i år.
Jörgen Elfving nämner att bristen på utrustning, allt från personligt materiel till vapen och ammunition från väst, riskerar påverka kampviljan.
– Man kan tänka sig en situation där man har organiserat ett förband, men alla står och väntar på att materiel från väst ska komma. I en sådan situation kan jag föreställa mig att det finns de som överväger att lämna förbandet.
DN har tidigare skrivit om rapporter om att ukrainska soldater som nu skickas till fronten har bristande utbildning, något som Jörgen Elfving tror kan göra att fler lämnar fronten. Utvecklingen riskerar påverka Ukrainas möjligheter i kriget negativt – eftersom bristen på personell redan är påtaglig.
Det är en av anledningarna till att nya mobiliseringslagar införts i år. Det har lett till att fångar kan skickas till fronten och att åldersgränsen för mobilisering sänks från 27 till 25 år. Möjligen är det de nya grupperna som bidrar till att antalet desertörer ökat den senaste tiden.
– Det skulle kunna bero på mobiliseringslagen och att man kallar in ny personal. De kan vara den kategori som väljer att rösta med fötterna och lämnar av de skäl jag har nämnt, säger Jörgen Elfving.
Ukraina tampas redan med ett skriande behov av soldater vid fronten. Kyiv Post rapporterar om soldater som deltagit i striderna i två år med två semesterperioder per år på tio dagar vardera. I andra trupper har soldaterna inte sett sin familj på ett år. Enligt tidningen blir problemet än värre när antalet desertörer växer – eftersom det fortsätter vara svårt att erbjuda återhämtning och vila till trupperna.
Jörgen Elfving anser att Ukraina borde vilja åtgärda problemet med desertörer. Men ser inga tecken på att landets styre försöker förbättra utbildningen eller säkerställa personligt materiel – stödet från väst förstår han är svårare att styra över.
– Det kan bero på att man inte har en sjukdomsinsikt – att man inte har uppmärksammat problematiken. Sen kan det vara så att man vill göra det i lugn och ro utan uppmärksamhet från till exempel media.