Den 25 november 2014 åkte Axel Granath till Hamburg. Han hade utsetts av Allmänna supporterklubben till ”gräsombudsman” och skulle utreda hur man kan få till ett bra gräs på Friends arena.
– Det var ju ruttet i stort sett, man kände det ju på lukten, säger han nu, tio år senare.
Det ryktades om att den nya driftsoperatören Lagardère hade planer på att lägga in konstgräs om ingen lösning hittades för gräsmattan, som varit dålig sedan arenan invigdes 2012. Och plastgräs ville inte supportrarna ha.
Gräsombudsmannen försökte få prata med Lagardères arenachef Ulrik Ruhnau i Hamburg, besökte Werder Bremen och Hamburg SV och rådfrågade deras gräsexperter.
Arbetet ”har gjort mig övertygad om det går att få till bra naturgräs på Friends Arena, men det kräver målmedvetet arbete och investeringar från arenan”, skrev Axel Granath i en rapport.
– Vi kom fram till den inte jätteförvånande slutsatsen att det visst går. Men att det ju krävs sol, vind och vatten. Alltså det behövs tillräcklig ventilation, tillräckligt med vatten och så behövs det ljus.
Sedan dess har AIK tagit årsmötesbeslut på att laget ska spela på riktigt gräs, och det talas inte längre om att ersätta med konstgräs.
Men gräsproblemen fortsätter att komma tillbaka.
I söndags var det arenans andra hemmalag, herrlandslaget, som drabbades.
Mattan hade stora blottor av brun sand över hela planen när Sverige vann mot Slovakien i Nations League.
– Jag tycker det är ett stort skämt. Jag har aldrig sett en så här dålig plan på den här nivån. Det är inte ens gräs i straffområdet. Det är en gyttjepöl, sade förre landslagsstjärnan Fredrik Ljungberg i Viaplays tv-sändning.
En oro är skaderisken, flera spelare fick muskelskador under matchen, en annan att spelstilen hämmas när bollen studsar åt oförutsedda håll.
– Det är svårt att spela en bättre fotboll när det ser ut som det gör, sade Dejan Kulusevski efter matchen.
Efter en träning på arenan två dagar senare säger Anton Salétros, med ett leende, att mattan var fin. ”Bollen studsade och gick rakt.”
– Vad mer kan man begära?
AIK:aren och landslagsmittfältaren är van att spela på planen.
– Den har varit bra och den har varit mindre bra. Det har varit mycket snack om planen, de som jobbar med den lägger ner ett enormt arbete. Det är andra saker som påverkar. Men det är klart att man önskar att den var lite bättre, säger han.
Under åren har problemen varit många med arenans gräs och förklaringarna likaså.
– Jag tror till och med att det är fel ph-värde i Solna kommun när man ska vattna gräset, sade den dåvarande förbundskaptenen Janne Andersson för tre år sedan.
Han försvarade vaktmästarna och planskötarna, och de har uppenbarligen ett svårt jobb.
Ett problem är konserter och andra evenemang.
– Phil Collins spelade på bättre gräs än vi gjorde i dag, sade dåvarande AIK-tränaren Rikard Norling efter en match mot Malmö FF 2019, när gräset hade plattats till av en konsert.
Grundläggande verkar också vara hur arenan är byggd.
Den som har varit på arenan som kostade 2,8 miljarder att uppföra vet att det är skugga därinne även den soligaste sommardag.
– Det är ju fortfarande så att för att man ska kunna få gräs att växa så måste det finnas förutsättningar för det med fotosyntes, säger Stefan Cårebo som var stadionchef under dåvarande Friends arenas första år.
Redan året efter invigningen kallades Chris Hague, omtalad som en av Europas främsta experter på fotbollsgräs, in för att lösa problemen. Han hade jobbat med gräset på Wembley i London och Parken i Köpenhamn.
– Arenans utformning har ju inte ändrats, utan man försöker kompensera med ljusriggar. På den tiden när vi jobbade – det är ju stenålder nu kan man säga – så jobbade man med den typ av rigg som var mest utvecklad i världen då. Nu jobbar man med andra typer av riggar för att stärka upp plantorna så mycket det går, säger Stefan Cårebo.
I dag är han anläggningskonsult hos Svenska fotbollförbundet, som inte sköter gräset. Förbundet deläger fortfarande arenan tillsammans med fastighetsbolaget Fabege, ett arenabolag har hand om planen.
För två år sedan berättade planansvarige Simeon Liljenberg i en video som AIK publicerade att ny teknik med röd och blå växtbelysning hade gett goda preliminära resultat.
Det luktar inte längre ruttet gräs på arenan, som det gjorde de första åren.
– Det är ju ett steg i rätt riktning, säger den gamle gräsombudsmannen Axel Granath.
Han tycker att gräset har blivit bättre.
– I perioder har det ju varit bra. Och sedan i perioder mindre bra.