Som många tippat blev Maria Malmer Stenergard (M) ny utrikesminister och Jessica Rosencrantz (M) EU-minister.

Mer oväntat var att Liberalerna skulle ta chansen att byta jobb med varandra. Ändå är rockaden logisk.

Det var redan från början lite udda att Johan Pehrson (L) blev arbetsmarknadsminister. Att ledaren för borgerlighetens mesta utbildningsparti nu basar över utbildningsfrågorna är mera självklart. Nu får partiledaren skylta i Liberalernas stora prestigefråga när nästa val närmar sig.

Samtidigt har Mats Persson (L) som utbildningsminister gjort sig impopulär inom universitetsvärlden där många tycker att han förgripit sig på akademins självständighet. Nu kan han fly undan de arga akademikerna.

Ändå är Benjamin Dousa den största nyheten i Kristerssons statsrådspussel. Att en företagarlobbyist och före detta Timbro-vd tar hand om biståndspolitiken är radikalt även i en högerministär.

Regeringens kritiker kommer att muttra att bocken blivit trädgårdsmästare.

När den unge Ulf Kristersson blev politiskt medveten var USA:s president Ronald Reagan den internationella högerns ledare. En av Reagans mest kända repliker var när han i valrörelsen 1980 uppmanade väljarna att fråga sig ”har jag det bättre än för fyra år sedan?”

Eller på Kristersson-språk: Är jag ”tryggare och rikare” än för fyra år sedan?

Det är frågan som avgör regeringens framtid i valet 2026.

Mitt i mandatperioden ökar stressen för varje regering. Vid tillträdet är planerna storstilade och horisonten långt borta men nu blir det plötsligt mycket ont om tid. Efter årets budget har regeringen bara en budget kvar att visa upp före nästa val.

En rad politiska löften återstår att förverkliga. Några har inte ens börjat utredas.

Statsministern hoppas att han väljarstöd ska se ut som en hängmatta där den gångna halvan av mandatperioden lutat nedåt medan den nu vänder uppåt. Det finns en del som talar för att han får rätt och att valet blir mycket jämnare än dagens opinionssiffror.

Så vad blir väljarnas svar på Reagans klassiska fråga?

Kommer de att vara rikare 2026?

Kristersson tar till en hundvalp i regeringsförklaringen och utlovar ”Ett rikare Sverige, där små drömmar om en stugsemester, eller kanske en hundvalp, kan förverkligas.”

Hundvalp eller inte, så mycket rikare kommer väljarna inte att vara. Men trots att många tappat i köpkraft sen inflationen tog fart kan ekonomin ändå bli en tillgång för regeringen. Väljare ser bredare på ekonomi än vad som finns i plånboken just för stunden. Riktningen uppåt och en växande framtidstro blir viktigare på valdagen.

Flera skattesänkningar för de som har arbete och pengar på banken gör sitt till.

Andra mått blir inte lika positiva. Arbetslösheten kommer sannolikt att vara högre än när Kristersson tillträdde. Det tror flera prognosmakare inklusive finansminister Elisabeth Svantesson (M).

De flesta som kan tänka sig att rösta på en högerregering lär ändå svara ja på frågan om de blivit rikare.

Kommer väljarna att vara tryggare?

Här är Kristersson i händerna på krafter han inte rår över. Kriminella krafter som inte nödvändigtvis försvinner bara för att regeringen – med statsministerns ord – bedriver ”en kriminalpolitisk offensiv utan motstycke”.

Kriminalpolitiken är Tidöpartiernas stora prestigeprojekt.

Det går inte en vecka utan att regeringen berömmer sig om att spruta fram nya lagförslag och utredningar. En del får effekt direkt, annat kanske på sikt medan det i några fall mest handlar om symbolpolitik. Som lagen om anonyma vittnen som av erfarenheten att döma blir näst intill betydelselös.

På sista raden handlar det om regeringen kan visa att den är på väg att knäcka gängvåldet.

Svaret på frågan om väljarna är tryggare när de går till val nästa gång är fortfarande höljt i dimma.

Det finns åtminstone två frågor till som regeringen behöver få väljarnas ja på. Migrationen och energipolitiken.

Har regeringen minskat invandringen?

Allt talar för att den majoritet av väljarna som ville minska flyktinginvandringen kommer att kunna svara ja på frågan.

Energipolitiken håller och andra sidan på att vändas emot regeringen.

Regeringen får hoppas på att elpriserna är låga i nästa valrörelse. Då blir frågan inte så viktig och spelar mindre roll i valet.

Kanske har tillräckligt många väljare ändå fått råd med den där hundvalpen.

Läs mer av Tomas Ramberg:

Kristerssons skräll: Dousa blir biståndsminister

Regeringsförklaringen i fem punkter

Share.
Exit mobile version