Under fredag och lördag ska Vänsterpartiets kongress i Jönköping debattera Nato och militära rustningar. För många vänsterpartister handlar det om obekväma ställningstaganden som strider mot allt de vant sig vid att stå för.

Krig vänder upp och ner på all politik. Men det är nog allra värst för vänstern.

Vänstern brukar kräva kärnvapenavrustning överallt.

Här hemma ville V länge spara på militärutgifterna. Pengarna behövdes bättre i välfärden, ansåg man.

När det gällde Nato var vänstern inte bara emot medlemskap utan mot själva Nato. Enligt V:s hittillsvarande politik borde Nato upplösas.

Inte minst för att Nato styrs av USA.

För vänstern har USA varit det stora hotet mot världsfreden. Den imperialistiska supermakten som mer eller mindre permanent är inblandad i ett eller flera krig världen runt. Ett USA som struntar i folkrätten och sätter sina globala ekonomiska intressen före mänskliga rättigheter.

Vänstern har också varit det parti som hårdast bekämpat den svenska vapenexporten. Extra hårt om köparen befunnit sig i krig.

Det var alltså inte konstigt att det först tog emot för en del vänsterpartister att skicka svenska vapen till Ukraina.

Motståndet mot militarism och krig har djupa rötter i vänstern.

Den första upplagan av Vänsterpartiet bildades som motståndsrörelse mot kriget. Då gällde det första världskriget. I vänsterns historiebok finns hjältarna som vågade stå emot tidens krigsfeber, som gick mot strömmen och sa nej till ökade anslag till militären.

I dag, när krigsmolnen åter hopar sig tunga över Europa och folk dör i ett invasionskrig nära Sverige, uppmuntrar V den största militära upprustningen av Sverige på många decennier. V har enats med alla de andra partierna om att öka försvarsutgifterna med 53 miljarder de närmaste åren.

Att V är överens med högersidan om alla miljarder till militären skaver för många vänsterpartister. Det kommer att höras i programdebatten här i Jönköping.

Det är mera som skaver.

Som att kärnvapnen nu blivit ett skydd mot Ryssland. Kärnvapen som man nyss ville ha bort behöver, enligt V, vara kvar så länge Putinregimen har kärnvapen.

Allra mest skaver USA. Utan Washingtons militära styrka står Europas länder svagare mot Ryssland. Vänsterpartiet vill inte ha några amerikanska baser i Sverige. Men de är bra i andra europeiska länder.

Enligt Jonas Sjöstedt, toppkandidaten i EU-valet, skulle ett amerikanskt tillbakadragande från Europa ”vara destabiliserande för Europa och fungera som en uppmuntran till Putin.”

Putins Ryssland har fått överta rollen som det största imperialistiska hotet. Och i kampen mot det är V villigt att stå sida vid sida med USA.

Ett USA som samtidigt levererar de vapen Israel behöver för att föra krig i Gaza. Ett krig vänsterledaren Nooshi Dadgostar kallar folkmord.

Det slitna talesättet om att hålla två tankar i huvudet prövas i dag hårdhänt i vänsterpartistiska huvuden.

I interndebatten är frågan hur kritiskt partiet ska vara till Nato. För partiledningen är det viktigt att inte kräva ett omedelbart utträde. Det skulle kanske inte få någon praktisk betydelse men skulle kunna utnyttjas av partiets motståndare för att hålla V borta från regeringsinflytande.

Den andra stridsfrågan gäller miljarderna till militären. För en del vänsterpartister är omfamningen av högern i försvarsfrågan lika obekväm som miljardrullningen i sig. Även här är ledningens filosofi att inte bjuda motståndarna på blottor.

Den obekväma frågan för vänsterpartisterna är om verkligheten har underkänt partiets gamla politik. Om nedrustningspolitik och kritik mot militarism bara gäller i fredliga tider.

Läs också:

Striden inom V: När kan Sverige lämna Nato?

Jonas Sjöstedt (V): ”Det är inte en önskelista till tomten”

Share.
Exit mobile version