Det var på onsdagsförmiddagen som en polispatrull hittade ett vapen när två tonåriga pojkar kontrollerades utanför Attunda tingsrätt i Sollentuna norr om Stockholm. På fredagen häktades de på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott.

Polisen undersöker eventuella kopplingar till pågående rättegångar. Enligt uppgifter till Expressen är en av utredarnas teorier att tonåringarna var intresserade av målet gällande en sprängning i Hässelby i Stockholm förra året. Ärendet har kopplingar till Foxtrotnätverket.

Åklagaren Johanna Strid vill inte kommentera kopplingen till rättegången. Hon säger att polisen också tittar på möjliga måltavlor, men att det fortfarande är för tidigt i utredningen för att uttala sig.

I häktningsframställan är de misstänktas identitet sekretessbelagda. Johanna Strid bekräftar att det rör sig om två minderåriga pojkar. Enligt uppgifter till DN handlar det om en 16-åring och en 17-åring, båda bosatta i Växjö.

16-åringen dömdes nyligen till ungdomsvård för grovt vapenbrott och grovt olaga hot efter att ha skjutit in i en bostad i Helsingborg förra året.

”Lyckligtvis var lägenheten obebodd och skjutningen orsakade endast materiella skador där men av målsägandens uppgifter framgår att händelsen ledde till stor oro och otrygghet”, skrev tingsrätten i domen.

Även 17-åringen har nyligen dömts för grovt vapenbrott efter att ha burit en halvautomatisk pistol på allmän plats i Växjö.

Lokal polis bedömer att 16-åringen är medlem i ett kriminellt nätverk i staden, enligt en personutredning Kriminalvården gjorde ifjol.

Växjöpolisen Emir Bajric arbetar särskilt med inriktning på Araby, som klassas som ett ”riskområde”. Han konstaterar att pojkarna är välkända av polisen sedan tidigare och att båda ingår i ett nätverk baserat i stadsdelen.

– Det handlar om ett lokalt nätverk som funnits sedan 2016–2017. Från början höll det på med narkotika, men sedan ett par år tillbaka har gruppen börjat begå grova våldsbrott. Nu sitter ett par dömda för mord och andra brott.

Han bedömer att nätverket består av mellan 40 och 50 personer, med olika roller. Tonåringarna som greps utanför Attunda tingsrätt hamnade på polisens radar förra sommaren. Emir Bajric beskriver dem som utförare.

– De är inga springisar som säljer narkotika.

Hur reagerade du när de greps i Sollentuna?

 Eftersom de i närtid har dömts för grov brottslighet undrar man hur det kan bli så här. Varför är de på fri fot med möjlighet att begå nya brott? Det är ett systemfel.

Emir Bajric har ingen insyn i den pågående vapenbrottsutredningen och vet inte varför pojkarna har tagit sig till tingsrätten i Sollentuna.

Han konstaterar samtidigt att nätverket i Araby den senaste tiden har börjat röra sig mot andra sorters verksamhet än narkotikahandel.

– Vi har förstått att medlemmarna har börjat ta på sig mordkontrakt på andra håll i landet. Dels beror det väl på pengarna som är inblandade, dels på den makt och status det ger.

Share.
Exit mobile version