Lucas Atrak fick inte uppleva sin 18-årsdag. Han misshandlades till döds på Värmdö i augusti i fjol för att ha stått upp för sin vän. Jakob Hall, 16 år, knivmördades i Örkelljunga i januari i år. Svartsjuka tros ha legat bakom mordet. Hans tonårskropp fick ta emot 28 knivskador och slag mot huvudet.

– Det var Lucas rättspatos som ledde till hans död. Han var så lojal med sina vänner och det fanns inte i hans värld att han inte skulle säga ifrån, säger Lucas mamma, Åsa Lindström.

Yorkshireterriern Ted välkomnar oss när Åsa öppnar ytterdörren till sitt nya hem. Det blev för smärtsamt att bo kvar där Lucas en gång levt.

Men även det nya hemmet är fyllt av Lucas närvaro. Åsa Lindström visar upp en hand i gips i verklig storlek som står på en trave böcker.

– Jag var så rädd över att jag aldrig någonsin mer skulle få känna Lucas hand i min så jag göt av hans hand när han låg i koma. Sjuksköterskorna hade aldrig varit med om att någon gjort så, säger hon och lägger sin hand ovanpå Lucas avgjutna fingrar.

I dag har mammorna Åsa Lindström och Camilla Hall fattat varandras händer. Camilla har begärt resning i Högsta domstolen för att Jakobs fall ska granskas på nytt. Tillsammans vill mammorna att en hårdare, prejudicerande dom som blir avskräckande exempel för framtida minderåriga förövare, ska utdömas.

Under hela samtalet är Åsa Lindströms röst klar. Orubblig. Hon sätter sig i kökssoffan under fotografiet av Lucas äldsta vän som målat graffiti av Lucas namn. Åsa läser texten i tavlan: ”I will see you again… But not yet”.

Tonåringen som misshandlat Lucas till döds dömdes för grovt vållande till annans död och grov misshandel i stället för vad åklagaren yrkat – mord. Straffet blev tio månaders ungdomsövervakning.

I överklagan till hovrätten menade åklagaren att 16-åringen hade ett likgiltighetsuppsåt, att han trots att han var medveten om att Lucas skulle kunna dö av slagen mot huvudet ändå utförde misshandeln. Men hovrätten fastställde domen.

Tingsrättens dom ledde till att Åsa Lindström gick ut med Lucas berättelse bland annat på sitt Instagramkontot Lexlucasatrak. Där strider hon bland annat för tidiga insatser i barns liv och skärpt lagstiftning för unga som gjort sig skyldiga till grova våldsdåd.

Föräldrar som varit i samma sits flockades till Åsas sociala medier.

– Jag blev bombarderad med meddelanden som ”tack för att du vågar göra det här, för vi vågade inte” och ”tack för att du är en röst för oss”. Jag har känt att jag måste göra det här för att vi kan rädda andra barn. Vi kommer aldrig få Lucas tillbaka, säger hon.

En plingsignal på skärmen avbryter Åsa. Det är Camilla Hall från Örkelljunga i Skåne, en av de föräldrar som hörde av sig till Åsa. Hennes son Jakob, 16 år, knivmördades i januari i år av två pojkar, 15 och 16 år gamla.

Hovrätten fastställde tingsrättens dom för mord mot en av de tilltalade – sluten ungdomsvård i två år och tio månader – men den andres morddom ändrades till grov misshandel.

Camilla bär en tröja med Jakobs bild på. En medveten blick, kepsen bakfram och ett obestämt leende. Ansiktsdragen mellan mor och son är slående.

Det är Camilla som initierat uppropet som Åsa stöttar. Här och var i Örkelljunga hänger namnlistor som förbipasserande kan skriva under och på Facebook uppmanas personer som söker upprättelse för Jakob och de barn som mördats av andra barn i Sverige att skriva under. I skrivande stund listan har 1 200 underskrifter.

Namnlistan lämnades över till HD tillsammans med överklagan.

– Utan namninsamling ser HD bara ett papper. De ser inte att många andra står bakom oss om att hela systemet måste ses över, säger Camilla och fortsätter:

– Det är minimal chans att HD tar upp fallet men syftet med detta är en lagändring för hårdare straff. Det är så vanligt att barn dödar barn numer och straffen är ingenting. Vi får aldrig se våra barn igen men förövarna går fria i princip, säger Camilla Hall.

Åsa Lindström tillägger:

– Vi behöver se över hur vi faktiskt tar hand om barn som hamnat snett. I vårt fall tror inte jag att det är en lösning att de här killarna får lindriga straff. Om drygt två år är en kille som är kapabel att hugga någon 28 gånger ute i samhället igen.

För Åsa har mordet på sonen och de erfarenheter det medfört väckt tankar om förändringar i rättssystemet. Hon vill att personer som köper droger och därmed göder gängen ska betala skadestånd baserat på inkomst, att socialtjänsten oftare ska omhänderta barn som förekommit i orosanmälningar och att unga ska kunna dömas till fler olika former av straff än vad som är möjligt i dag.

– Vi behöver ungdomsfängelser med långsiktiga program för extremt våldsamma ungdomar som är en fara för samhället. Barn som har diagnoser kanske behöver en annan typ av vård och stöd. Vi kan inte dra alla unga över en kam, vi måste titta på olika straff och där tycker jag att vårt rättsväsende är väldigt fyrkantigt.

Det finns forskning som pekar mot att hårdare straff sällan leder till mindre brottslighet, vad tänker ni om det?

– Med hårdare straff tänker ungdomarna ett steg extra innan handling, säger Camilla Hall.

Läs också: Kriminolog: Behövs av högre straff för unga som dödar

Share.
Exit mobile version