Samtidigt som Sven-Göran Erikssons adept i det engelska landslaget David Beckham på torsdagen landade i Karlstad med privatjet för att som en av 200 inbjudna delta i fredagens begravning i Fryksände kyrka, gjordes det sista färdigt i Kollsberg hembygdsgård i Torsby.

Det var där som ”Svennis” höll vårtalet under årets valborgsmässoafton. Det är dit som processionen med hans kista ska gå efter att komminister Ingela Älvskog lett begravningsakten inför en sannolikt helt fylld kyrka med 600 bänkplatser.

Febril aktivitet rådde där på torsdagskvällen. Bild- och ljudtekniker riggade den 11,5 kvadratmeter storbilds-tv:n framför kyrkan för de som inte väntas få plats där inne.

De som vill ta farväl i kyrkan uppmanas komma tidigt, och för dem har sex bajamajor ställts ut. För säkerhets skull även ett femtontal meter staket för att hålla ordning på den väntade kön.

Kanske kan man se det som en olycklig tillfällighet, eller något helt i ”Svennis” anda, att orten samtidigt förbereder sig för ”Torsby marknad – folkfest i tre dagar”, som skyltarna vid infarterna upplyser om.

Den hålls alltid andra septemberhelgen och kilometervis av marknadsstånd och tivoli är på plats och biltrafiken stängs av.

Nere vid hembygdsgården rådde på torsdagskvällen ett slags lugn. Skyltar för att hänvisa alla rätt var i ordning, det stora tältet för kaffe och molusk efteråt rest.

– Molusk med ett l, inte två som i virusknottrorna som barn brukar få, påpekar Maria Lindqvist som jobbar i det sekelgamla Wienerkonditoriet i Torsby.

Tillsammans med kollegerna har hon fyllt kylarna med över tusen exemplar av vad som varit kondisets och Torsbys fikaspecialitet sedan 1955.

– Många bakar ju hemma men vi har originalet. Det är lite som en chokladboll med kakao och havregryn men hela receptet är lite hemligt, säger hon.

Varför gobiten kallas molusk vet Maria Lindqvist dock inte.

– Ingen aning faktiskt, men den kunde vi ju köpa även i skolans kafeteria på den tiden jag gick där och var det tävling kunde man vinna en molusk.

Om Sven-Göran Eriksson brukade ta en sån till kaffet är hon osäker på.

– Men sista gången jag träffade honom här minns jag att han bjöd på fikat för den som råkade stå efter honom i kön. Sån var han ju, omtänksam.

Även om det är påbjudet mörk kostym under begravningen uppmanade ”Svennis” i den kanske allra sista intervjun att folk inte skulle vara ledsna, att minnas honom med ett leende.

Så nu krockar höstfest, marknad och begravning.

– En del kanske tycker att det är lite tokigt att det händer samtidigt, men det var tydligt svårt att få till det på annat sätt, och alla som bor här känner ju en stolthet över Svennis, det vill jag hävda, han har varit vår ambassadör, säger Maria Lindqvist.

Sven-Göran Eriksson hade önskat att allt skulle hållas öppet för allmänheten, såväl i kyrkan som under minnesstunden vid hembygdsgården där hans barndomsvän, författaren Bengt Berg, ska hålla tal.

När den framåt lunchtid är över ska ett 150-tal inbjudna gäster ta plats i hembygdsgården. Då har ordföranden Berit Juhl och många andra i föreningen redan varit i gång sedan sjutiden på morgonen.

– Om jag nu tar mig dit i morgon bitti, säger Berit Juhl i telefon från vårdcentralen.

I förberedelserna och dukningen slog hon i benet ordentligt.

– Jag kommer att halta, så jag hoppas jag tar mig fram, skrattar hon.

De har hedersuppdraget att laga maten: David Beckham och alla andra inbjudna serveras motti med skrädmjölsdrömmar.

Motti är det mycket lokala, och finska, namnet på nävgröt, Värmlands landskapsrätt, en slags skogsfinsk rätt.

– Skrädmjöl är bränt havremjöl, det ger en speciell smak, en gröt som skogsarbetarna kunde ta med sig. Till den serveras förstås kröser och stekt fläsk, säger Berit Juhl.

Kröser?

– Ja, alltså lingonsylt.

Till kaffet bjuds en lika traditionell kaka som de bakat; skrädmjölsdrömmar.

– Svennis var alltid som en av oss, så känslan som många av oss bär nu är trots allt en slags stolthet och glädje, säger Berit Juhl.

– Inte minst för att vi får hålla till här på Kollsberg, det finns inte många så här fina platser i Sverige.

När fredagens avsked och ceremonier är över är det Sven-Göran Erikssons önskan att askan ska spridas över sjön Fryken. Men kommunen förbereder också för minnesplatser.

Torget håller på att formas om till Svennis torg med en speciell bänk och en staty är beställd. En del av fotbollsplanen Björnevi där han inledde sin spelar- och tränarkarriär döps till Svennis Arena och får nytt konstgräs.

– Det blir en minnesfull dag, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Jonsson (S).

Att föremålet för dagen önskade att långväga gäster ska bjudas på just motti och molusk tycker kommunalrådet känns givet.

– Han har väl ätit det hundratals gånger själv.

Share.
Exit mobile version