På Akalla grundskola i Stockholm är det sommarlov. Men en vanlig dag mitt i terminen samlas barnens mobiltelefoner in på morgonen. Eleverna får tillbaka dem först efter att skoldagen är slut.

Tomas Andersson är rektor på skolan och införde regeln. Den gäller alla elever – när han började för två år sedan samlades enbart de yngre elevernas telefoner in.

– Det hade redan diskuterats på skolan. Vi såg att det inte var mycket socialt umgänge på rasterna, man satt och höll på med sina telefoner. I dag spelar man spel och pratar med varandra, säger Tomas Andersson.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Insamlandet är inte unikt för skolan. Någon heltäckande statistik över hur vanligt det är finns inte, men Skolverket publicerade en rapport i höstas där de ställt frågan om mobilförbud i en enkät till rektorer.

Sex av tio rektorer svarade att de beslutat att samla in mobilerna i alla årskurser för läsåret 2022/2023, och nästan två av tio hade beslutat om det för vissa årskurser. Och insamlandet har blivit vanligare. I enkäten svarade två av tio rektorer att de inte hade haft regeln på plats terminen innan.

Beslagtagandet av mobiler är möjligt sedan 2022, då en ny lag trädde i kraft som gav skolor möjlighet att samla in mobiltelefoner inför skoldagen. Samma år blev det också förbjudet att använda mobiltelefoner annat än för skolarbete i skolan.

Fakta.Mobilförbud på skolor i dag

I Skolverkets rapport ”Fysiska ingripanden och disciplinära åtgärder” som publicerades i höstas svarade sex av tio rektorer att de för läsåret 2022/23 hade beslutat om att samla in mobilerna inför skoldagen för alla årskurser. Två av tio svarade att de beslutat om det för vissa årskurser.

En OECD-rapport från i våras konstaterade att ungas användning av mobiler har haft en negativ inverkan på deras inlärning. I samma rapport pekas mobiler ut som en av förklaringarna till dalande resultat i den senaste Pisaundersökningen bland 15-åringar världen över.

Även Sveriges resultat rasade ordentligt. Det har fått lagstiftarna att återigen rikta blickarna mot mobiler. Tidöpartierna vill att insamlande av mobiltelefoner i skolan ska bli grundregel i stället för att varje enskild rektor ska besluta om det. En ny lag ska utredas ”i närtid”, uppger regeringen för DN. Tidigare har Tidöpartierna skrivit om förslaget i Aftonbladet.

Marie Nilsberth är forskare och docent i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Hon ställer sig skeptisk till att ett uppdaterat förbud skulle ha stor betydelse.

– Det sätter en väldigt stor tilltro till förbud. Det är svårt att tro att det ska ha så stor effekt, utan det är det som händer i klassrummet som har betydelse. Möjligheten finns redan och många skolor har redan infört en mobilfri skola, säger hon.

Hon menar att det absolut finns lägen där elever koncentrerar sig bättre utan mobiltelefoner, men tror inte att förbud är lösningen:

– För mig är mobilfrågan i klassrummet väldigt mycket en normfråga, på samma sätt som kepsar eller sen ankomst är en normfråga. Många sådana frågor löser man genom ledarskap och diskussion i klassrummet, säger hon.

Hon får stöd av Anita Grigic Magnusson, som är doktor i tillämpad informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet. I hennes avhandling har hon undersökt hur det nuvarande förbudet fungerat.

Enligt hennes forskning spelar det inte så stor roll om det finns ett förbud eller inte – elever använder sina telefoner oavsett. En del lämnar in äldre telefoner eller tomma skal. Hon påpekar att mobiler inte är det enda som kan störa undervisningen eller stjäla fokus.

– Det är inte teknologin som har gjort det stökigt i klassrummen eller att elever inte får bra betyg, säger Anita Grigic Magnusson.

– Jag tänker att det blir svårt att förbjuda den teknologin som både lärare och elever använder allra mest. I stället borde fokus ligga på att lära sig att använda mobilerna på rätt sätt – ett förhållningssätt och en studieteknik: när har man telefonerna, och när tar man inte fram dem?

Fakta.Så ser lagen ut i dag

Sedan 2020 har lärare, mentorer och rektorer rätt att samla in elevernas mobiler under lektionstid eller i särskilt utsatta situationer – som i omklädningsrummen under idrottslektioner.

Sedan första augusti 2022 är det förbjudet att använda mobiler för annat än skolarbete i klassrummet. Samtidigt fick skolor rätt att samla in telefoner i början på skoldagen, och lämna tillbaka dem först när eleverna slutar för dagen.

Tidöpartierna vill skärpa lagstiftningen så att det är grundregeln. Rektorer ska vid särskilda skäl – som om en elev behöver telefonen för att kunna övervaka sin diabetes – kunna godkänna att en elev har sin telefon under skoldagen.

Share.
Exit mobile version