Trafikverket lovade förra sommaren en dialog så att de berörda skulle kunna ha bo kvar med el i husen. Inget hände dock på ett år, i juni fick fastighetsägarna ett avtalsförslag, som ger el men också nya villkor som många inte gillar.

– De som har jobbat med detta tyckte att vi gått fastighetsägarna så mycket till mötes att vi kunde fatta ett beslut. Men med det sagt är detta att se som en inledning till en dialog, säger Anna Lihr som ingår i Trafikverkets ledning.

Men de har ju fått ett färdigt avtal att säga ja eller nej till senast 30 september?

– Ja, och vi har fått synpunkter på detta, och vi måste hitta sätt att lösa detta så bra som möjligt. Vi har aldrig försökt att runda dialogen, så det har väl gått lite för fort.

Det hade varit bättre att ha dialogen före beslutet?

– Det kan jag inte annat än hålla med om.

Det nya avtalet är inte överlåtelsebart, elavgiften är mycket högre och strömmen är svagare, vilket gör att det kan vara svårt att bo året runt.

– Jag är inte insatt i detaljerna, det viktiga är att jag håller med om att vi borde haft en dialog innan vi skickade ut det vi väl nu får kalla förslag till avtal. I vecka 33 är de som kan frågan tillbaka, då ska vi ta kontakt med alla fastighetsägare.

Någon skulle kunna tolka det nya avtalet som ett sätt för Trafikverket att fasa ut fastighetsägarna?

– Det kan jag inte tänka mig att vi vill, här handlar det ju många gånger om fastigheter som har ett ganska högt kulturvärde. Men detta är inte vår kärnaffär, så vi får hitta nya sätt arbeta och får till exempel inte subventionera elen på något sätt.

Innebär dina besked att slutdatumet 30 september inte gäller längre?

– Det vet jag inte, det avgörs av hur dialogen med fastighetsägarna utvecklar sig, säger Anna Lihr.

Share.
Exit mobile version