Elva minuters tillägg i första halvlek och tio i den andra var talande för den kaosartade matchen på Tele2 arena.

Redan efter en dryg kvart fick speakern uppmana publiken att inte kasta in grejor när AIK skulle slå en hörna. Det löste sig snart. Förra sommaren gjorde AIK-grupperingar på läktaren en våldsam aktion riktad mot klubbledningen och fick derbyt mot Djurgården på Tele2 arena avbrutet. Den här gången var det i första hand spelare och ledare som ställde till med bråk.

När Dino Beširović efter en knapp halvtimme hade skadat sig och tillsammans med lagläkare gick av planen vid sidan av kortlinjen rusade plötsligt båda lagens spelare dit. En provokation av något slag ledde till konfrontation mellan lagen.

Tumultet som ledde till utvisningar på tränare från båda lagen uppstod när Bersant Celina satte 1–0 för AIK efter 40 minuter. Han sprang direkt mot sidan av planen, hoppade över reklamskyltarna och kramade om personer på läktaren.

– Jag firade med familjen, det är inte något provocerande med det, säger målskytten till Max i paus.

Men hans familj satt precis bredvid Djurgårdens bänk. Kim Bergstrand, en av Djurgårdens tränare, syntes försöka få bort en av AIK:s avbytare därifrån, fler spelare rusade till och det tog flera minuter att lösa upp den hetsiga situationen.

Efter att domarna konfererat en stund visades Kim Bergstrand och AIK:s assisterande tränare Henok Goitom ut.

– Det är väldigt lite fotboll och väldigt mycket fasta situationer, bråk med mera, säger Djurgårdens Rasmus Schüller till Max.

Före målet hade Ioannis Pittas drämt en cykelspark i ribban. I en intensiv match i högt tempo var AIK det klart bästa laget.

Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström har flyttat till England och gjorde sin sista match med de blårandiga häromdagen. Efter en knapp timme tvingades hans ersättare Malkolm Nilsson Säfqvist gå av med en skada, och Jacob Rinne, klar för klubben i måndags, byttes in.

Nästan direkt fick han släppa in en AIK-boll bakom sig. Rui Modesto satte 2–0 i den 63:e minuten efter ett långt inkast av Mads Døhr Thychosen.

Efter det andra målet sjönk AIK ner och ägnade sig mest åt att försvara sin ledning. Djurgården spelade runt, men kunde inte få hål på AIK.

Med flera minuter kvar av ordinarie tid började delar av hemmapubliken att gå hem.

Samtidigt sköts någon typ av fyrverkeripjäs från Djurgårdsklacken, enligt protokollet kallad ”utskjutande pyroteknik”, och matchen pausades. Då avfyrades tre likadana till, vilket ledde till att lagen i enlighet med reglerna fick gå av planen.

När matchen återupptogs en kvart senare hade stora delar av Djurgårdspubliken på långsidorna och även många i klacken lämnat arenan.

Derbyförlusten gör det också svårt för Djurgården att komma ikapp i tabelltoppen för att vara med och slåss om SM-guldet. Laget stannar nu på tredje plats i tabellen, med sämre målskillnad än Hammarby som går om, dock med en match mer spelad. Djurgården tappar också på serieledande Malmö som ligger nio poäng före, även de med en match mer spelad.

Djurgården–AIK 0–2 (0–1)

Matchbetyg: 3. Kaos är inte ett dåligt ord i derbysammanhang. Det gick inte att ta miste på känslorna på planen, men var kanske inte så väldigt imponerande hur lättprovocerade både spelare och ledare var. Att det förlorande laget tillåts orsaka ett långt avbrott när matchen bara har minuter kvar är inte heller lyckat.

AIK-aggressivitet: Intensitet var ordet som Mikkjal Thomassen hade upprepat före matchen, och AIK fick till den fart framåt som den nye tränaren har talat om att han vill se. Djurgården hade svårt att svara upp och känslan var hela tiden att AIK ägde matchen.

Derbyspöket lever: Djurgården har varit klasser bättre än AIK som lag under lång tid, men det är svårt att se det som en skräll att gästerna vinner ett derby på Tele2.