På våren 2020 insåg Botkyrkas politiker att de måste göra någonting åt problemen kopplade till brister i svenska språket bland skolbarnen i kommunen.
Med över 40 procent av kommunens befolkning födda i utlandet var utmaningarna många: Förskolepersonalen, som rekryterades från området, talade ofta sitt eget hemspråk med barn från samma språkgrupper på förskolan. Hemma talade barnen hemspråket med föräldrar som inte kunde svenska.
Politikerna såg att barn i framför allt norra Botkyrka, där en majoritet av barnen har föräldrar med utomeuropeiskt ursprung, halkade efter i grundskolan och på nationella prov. Många klarade inte kunskapskraven och tog sig inte vidare till gymnasiet.
Moderaten Willy Viitala, utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka, var i opposition när beslutet om att införa språktest vid anställning i förskolan togs men överenskommelsen om att införa testet var blocköverskridande.
– Folk som har varit negativa till det här med språktester bor nog inte i kommuner som har samma utmaningar som vi har. Då är det lätt att vara kritisk. Det är därför vi här i Botkyrka ofta är först med saker. Sedan tar andra efter, säger Willy Viitala.
Den som vill jobba i förskola i Botkyrka kommun får 36 minuter på sig att svara på 18 frågor som testar svenskan genom hörförståelse, läsförståelse och ordförråd. För godkänt gäller minst 14 rätt.
Kamilla Ibrahim, förskollärare på Tranans förskola i Alby, är en av 950 sökande som tagit testet.
Hon tyckte det var rätt nervigt, trots att hon talar flytande svenska.
– Det är ett test och det ska skrivas på tid, klart man blir nervös, säger hon.
Hon kom till Sverige från Bagdad för 25 år sedan. Att lära sig svenska språket var en lång uppförsbacke.
– Men jag hade det enklare än andra tror jag. Jag läste på universitet i Bagdad och hade lärt mig engelska. Att ha lärt mig ett främmande språk redan hjälpte mig. Jag kunde metod och teknik.
Hon tycker att kraven på personalens svenskanivå i förskolan ska vara höga. Extra viktigt är det i områden som Alby där en övervägande del av barnen talar andra språk hemma.
Hon brukar säga till föräldrarna med andra modersmål att tala bara på ert modersmål med ert barn hemma, svenskan sköter vi här i förskolan.
– Om föräldrarna talar en sämre svenska är det inte bra att de övar på sina barn. Det kan förstöra för språket. Då är det bättre att barnen får modersmålet hemma i ren form, med den rikedom i ordförråd och grammatik som det bär med sig.
– Personalen på förskolan får stå för utbildningen i det svenska språket. Det är därför svenskanivån är så viktig, säger hon.
Hon ser ofta att rektorer placerar den personal som pratar sämst svenska med småbarnsgrupperna i åldern 1-3 år. Där försöker de kommunicera med händerna eller bara vara närvarande genom att sitta och vara en trygg person.
– Men det är de minsta barnen som behöver det svenska språket mest. De är som svampar. Redan när barnet ligger i magen kan du börja läsa svenska böcker för ditt barn, säger Kamilla Ibrahim.
I uppstarten erbjöd kommunen en kurs i svenska för den som inte klarade testet. Men i dag har man tagit bort den möjligheten. Kuggar du testet får du i stället förbättra din svenska på egen hand, och söka på nytt.
Kristin Sparrfeldt är rektor för två förskolor i Alby.
– Vi har inga siffror över hur många som återkommer och söker igen men jag tror att allt beror på hur man säger det. Man kan säga ”du passar verkligen för jobbet men du kan plugga lite och komma tillbaka”, säger hon.
Tack vare de obligatoriska testen går det nu att diskutera vikten av det svenska språket med personalen på ett helt nytt sätt, säger Sara Dahl, förskolechef i Botkyrka.
Men enligt Kamilla Ibrahim är det fortfarande en akilleshäl för många utländska kvinnor som jobbar inom förskolan.
– Att jobba i förskolan är ett kvinnoyrke och vi kvinnor är känsliga. Det kan verkligen vara en törn för självförtroendet att ta upp kunskapen i svenska med en kvinna från utlandet som redan vet att hon brister.
Det händer dock att rektorer ifrågasätter om testet verkligen måste tas av kökspersonalen på skolan.
– Behöver kocken på förskolan verkligen veta vad ”galonisar” är? säger rektor Kristin Sparrfeldt.
Men Kamilla Ibrahim tycker att kravet ska ställas på alla – även kökspersonalen.
– På en del förskolor hoppar kökspersonalen in i verksamheten när det är kort om personal och då är det bra om kocken har en lägstanivå i svenska språket.
Förskolechefen Sara Dahl håller med.
– Vi tycker det är viktigt att kockarna ska kunna berätta om maten för barnen på svenska när det uppkommer frågor.
Än är det för tidigt att utvärdera vad språktestet har betytt för barnens utveckling och lärande i Botkyrka. Men förhoppningen är att resultaten på de nationella proven i årskurs tre och betygen i årskurs sex ska förbättras.
– Barnen som var med när det här började har precis kommit in i förskoleklass. Vi får nog vänta ett par tre år till innan vi kan utvärdera, säger Willly Viitala.
Sedan Botkyrka införde testet 2021 har flera kommuner i landet följt efter. För några veckor sedan beslutade även Göteborg att införa språktest vid anställning i förskolan.
Regeringen gick i våras ut med att man högprioriterar frågan om språkkunskaper i förskolan. Inom kort tillsätts en utredning som ska se över vilka lagändringar som behövs för att göra språkkrav vid anställning i förskolan obligatoriskt i hela landet.
Tills den är klar har Skolverket fått i uppdrag att utforma allmänna råd för kompetens i svenska vid anställning i förskolan.
Läs mer:
Göteborg inför språktest för anställning i förskolan
Botkyrka inför språktest för all förskolepersonal
Fakta.Botkyrkamodellen
● Botkyrka kommun var 2021 först i Sverige med att införa språktest vid rekrytering av personal till förskolan.
● Den som vill jobba i förskola i Botkyrka kommun får 36 minuter på sig att svara på 18 frågor som testar svenskan genom hörförståelse, läsförståelse och ordförråd.
● Språktestet är uppdelat i flera delar som handlar om olika förskolescenarion.
● Testet är en lägsta nivå på vad man behöver klara av språkmässigt för att kunna jobba i förskolan.
● Av 950 personer som gjort språktestet hittills har 150 inte klarat det.
● Andra kommuner som tagit beslut om att införa språktest i förskolan är bland annat Linköping, Lindesberg och Göteborg.
● En kartläggning av förskolebarn i Biskopsgården, en av Göteborgs särskilt utsatta stadsdelar, visade att sexåringarna där hade ett ordförråd på i snitt bara 2000 ord, medan det i den åldern förväntas vara 6000 till 8000 ord.
● Fackförbundet Kommunal frågade i juni i år samtliga kommuner om de använde sig av språktest vid anställning i förskolan. 230 kommuner svarade nej. 8 att de inte visste. 10 svarade ja.
● Många kommuner som svarade nej uppgav att de jobbar med svenskan hos anställda på andra sätt, genom kurser bland annat.
Källa: Botkyrka kommun & Kommunalarbetaren