Den våg av grova våldsdåd som sköljde fram över Sverige under förra året fick ett blodigt crescendo under hösten. September blev en nattsvart månad. Då kostade gängkriget 12 personer livet. En av de döda var en 24-årig nyexaminerad lärare som avled när en kraftfull bomb detonerade i ett bostadsområde i Fullerö utanför Uppsala.

Kvinnan hade inget med de kriminella nätverkens konflikt, hon råkade bara bo granne med den villa som attentatet var riktat mot, en bostad som ägs av släktingar till gängledaren Rawa Majid.

Det blodiga bombdådet i Fullerö hade föregåtts av två andra sprängningar. På morgonen den 26 september slet en explosion sönder ett flerfamiljshus i Linköping och kvällen dessförinnan smällde det i Hässelby i västra Stockholm.

Efter ett omfattande utredningsarbete konstaterade statsåklagare Helene Gestrin i våras att det finns ett tydligt samband mellan dåden och att mycket tyder på att de skett inom ramen för samma konflikt mellan kriminella nätverk.

Senare i dag kommer åtal att väckas mot åtta personer – flera av dem misstänks ha varit inblandade i mer än en av de tre sprängningarna. Det rör sig om både gärningsman och medhjälpare. Med anledning av kopplingarna har åklagarna Thomas Bälter, Helene Gestrin och Carl Mellberg beslutat att samordna sina förundersökningar.

Brottsrubriceringarna för dådet i Fullerö är mord, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Utredningarna i Hässelby och Linköping rubriceras som försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

De tre sprängningarna orsakade både skräck och sorg. De medförde även en mycket omfattande materiell förödelse. När DN i ett reportage om det långt ifrån färdiga återställningsarbetet besökte Fullerö, Linköping och Hässelby ett halvår efter explosionerna kunde det konstateras att den sammanlagda renoveringsnotan såg ut att landa på närmare 70 miljoner kronor.

Kurt Hofgren som bor tvärs över gatan från platsen där bomben detonerade i Fullerö sade då att han våndades över tanken på att flytta tillbaka till sitt hus. Han var osäker på om han någonsin skulle kunna känna sig trygg igen.

– Ångesten finns ju där när man tänker på det. Det gör ont, sade Kurt Hofgren.

Läs mer:

Drabbade av sprängdåd: Du lämnas helt ensam av samhället

Majoritet av unga dömda för sprängdåd har funktionsnedsättning

Share.
Exit mobile version