Klar seger för Trump

Ser man till opinionsmätningarna väger det extremt jämnt mellan kandidaterna.

Men Trump har haft en liten ledning i de sju avgörande vågmästarstaterna. Om detta stämmer med det riktiga valet så vinner han med övertygande marginal – med 312 elektorsröster mot 226.

En första indikation på hur det går får vi klockan 01 på onsdagsmorgonen svensk tid. Då stänger vallokalerna i den första av de sju vågmästarstaterna, Georgia. En halvtimme senare stänger North Carolina.

I ett läge där Trump vinner klart skulle Demokraterna möjligen begära omräkning i någon delstat där hans segermarginal är särskilt liten. I något fall skulle frågetecken kring valet kunna hamna i domstol.

Men Kamala Harris har – till skillnad från Trump – på förhand förbundit sig att respektera valresultatet. Inklusive att hon som vicepresident kommer att godkänna räkningen av elektorsrösterna i kongressen den 6 januari 2025.

Visst kan det bli protester på olika håll i USA vid en tydlig seger för Trump. Men risken för att Harrisanhängare skulle ta till våld i detta läge är inte särskilt stor.

Däremot kommer tiotals miljoner amerikaner att vara bedrövade. Att Kamala Harris fick bli Demokraternas kandidat utan att ställa upp i primärval kommer att ifrågasättas, liksom hennes strategi att låta valet bli en folkomröstning om Trump.

Många kommer att misströsta helt om USA:s framtid. Och de som står på Trumps lista över ”inre fiender” kan börja fundera på att emigrera.

Klar seger för Harris

Kamala Harris behöver ta hem ”den blå muren” av vågmästarstater i norra USA – Wisconsin, Michigan och Pennsylvania – för att vinna med minsta möjliga marginal. Men ligger under i alla tre, om än mycket knappt.

Opinionsmätningar har ofta fel. Problemet sett ur Harris synvinkel är att när de hade fel 2016 och 2020 så underskattade de systematiskt andelen Trumpväljare. Om de gör samma miss den här gången så går Trump mot en övertygande seger.

Men mätinstituten har förstås försökt kompensera för felen de gjorde för fyra och åtta år sedan. Vid mellanårsvalet 2022 underskattade de i stället stödet för demokratiska kandidater till kongressen.

Hur som helst: en övertygande seger för Harris går inte att utesluta. Exempelvis liknande den Biden vann 2020, med 306 elektorsröster mot 232.

Vad gör Trump och hans anhängare då?

Troligen något i stil med vad de gjorde för fyra år sedan: de kommer att hävda att Harris vann genom fusk. I takt med att resultaten kommer in från olika delstater kommer de omedelbart att ifrågasättas – om de pekar på seger för Harris.

Tusentals advokater arbetar för Trump ute i delstaterna. Många valnämnder på lokal och delstatsnivå domineras dessutom av Trumplojalister, exempelvis i Georgia.

Räkna med en omtumlande period för USA i detta läge. Skillnaden mot 2020 är att Trump inte har presidentmakten i dag, vilket begränsar hans möjligheter att blanda sig i valprocessen.

Men att han försöker göra det vid en förlust, det råder det inget tvivel om.

Oklart läge

Allt annat än en klar seger för endera kandidaten i vågmästarstaterna kommer att leda till en utdragen väntan på resultat.

Detta är kanske det mest troliga scenariot efter valdagen. Att det dröjer flera dagar, eller veckor, innan de avgörande rösterna har räknats färdigt.

Precis som 2020 är demokratiska väljare mer benägna att poströsta än republikanska. Det gör att Trump kan ha en stor ledning när vallokalerna stänger på vissa håll, men att Harris knappar in och kanske går om i takt med att poströsterna räknas.

Detta fenomen användes 2020 av Trumplägret som ”bevis” för att Demokraterna fuskade. Det kan de hävda igen. Konspirationsteorierna kommer att flöda i det limboläge som uppstår när inget är klart.

Vissa delstater har också lagar som kräver omräkning vid små marginaler. I vissa godkänns poströster som kommer in flera dagar efter valdagen. Detta kommer att ta tid.

Dessutom finns valnämnder i flera av vågmästarstaterna där republikanska valförnekare är i majoritet och kan fördröja eller ogiltigförklara resultaten.

Finns det risk för våldsamheter? Ja, på sina håll kan det bli konfrontationer när Trumpanhängare försöker stoppa rösträkning, när valarbetare hotas eller när delstatsparlament belägras av grupper på högerkanten.

Vissa talar till och med om inbördeskrig. Det är inte troligt. Däremot finns risken att hela valet till sist avgörs i domstol, som år 2000 då George W Bush vann över Al Gore.

Går det till Högsta domstolen har Trump en fördel, eftersom han själv genom sina tillsättningar har sett till att den har konservativ majoritet.

Share.
Exit mobile version