Återhämtningen har mattats av. Trenden är fortfarande positiv, enligt Carl Bergkvist, men inte lika stark som de senaste kvartalen.

Varför går det så trögt?

– Konjunkturen slår inte om på en natt. Räntorna är fortfarande höga och efterfrågan på varor och tjänster är inte tillbaka på tidigare nivåer.

Stockholmsekonomin befann sig, under andra kvartalet 2024, fortsatt i ett sämre stämningsläge än normalt, visar Stockholmsbarometern, som varje kvartal mäter det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Stockholms län.

Byggindustrin stod för den största förbättringen. Återhämtningen inom byggindustrin kan delvis förklaras genom att anläggningsindustrin – exempelvis infrastrukturprojekt – håller uppe sektorn.

– Det spretar väldigt mycket inom byggsektorn. För de företag som även sysslar med infrastruktur går det ganska bra. Projektet Nya Slussen, exempelvis, tar inte paus när räntorna stiger. Men för de företag som ägnar sig åt rent bostadsbyggande är det minst sagt tufft, säger Carl Bergkvist.

I Sverige som helhet gick antalet konkurser inom byggindustrin upp med 42 procent mellan 2023 och de första sju månaderna 2024.

Stämningsläget bland hushållen i Stockholms län fortsatte att förbättras under kvartalet men är svagare än ett historiskt normalläge.

Både hushållens bedömning av sin egen ekonomi och av Sveriges ekonomi i stort är mer positiv än tidigare.

– Lägre inflation och räntesänkningar driver på en förbättrad stämning bland ”vanligt folk” i länet, säger Carl Bergkvist.

Stämningsläget i Stockholms tillverkningsindustri – det handlar framför allt om Scania i Södertälje – försämrades under kvartalet. Den gick från att vara något starkare än normalt till något svagare än normalt.

Det var försämrade bedömningar av antalet inkomna beställningar samt att fler bolag uppgav för stora varulager som bidrog till det mer negativa läget under kvartalet.

Inom handeln var motorfordonshandeln den delbransch som stod för den starkaste utvecklingen.

Under det andra kvartalet var det fortsatt något fler företag som rapporterade att de minskat sin personalstyrka än företag som ökat antalet anställda.

– Det stora orosmolnet är ett försämrat världsläge. Men om inget oväntat sker tror jag att vi får se ett positivt läge framåt årsskiftet, säger Carl Bergkvist,

Läs mer: Bostadsbyggandet släpar – Anton en av alla unga som inte kan flytta hemifrån

Fakta.Stockholmsbarometern

Stockholmsbarometern mäter det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Stockholms län.

Barometern tas fram av Stockholms Handelskammare fyra gånger per år i samarbete med Konjunkturinstitutet. Stockholms Handelskammare ansvarar för analys och kommentarer.

Share.
Exit mobile version