Under torsdagen hålls en briefing om Iran i senaten i USA. På plats finns en rad personer med höga poster: försvarsminister Pete Hegseth, utrikesminister Marco Rubio, CIA-chefen John Ratcliffe och försvarschef Dan Caine.
Men den nationella underrättelsechefen Tulsi Gabbard lyser med sin frånvaro, rapporterar Washington Post.
– Hon borde vara med på en sådan briefing. Hon är ju högsta hönset för alla underrättelsetjänster i USA, så hon borde definitivt vara med, säger Jan Hallenberg, expert på amerikansk säkerhets- och utrikespolitik vid Utrikespolitiska institutet.
Att spionchefen Gabbard utesluts är ett tecken på att hon fallit i ond jord hos presidenten, enligt Hallenberg.
– Jag tror att hon är ute i kylan, ja.
En viktig anledning är Gabbards uttalande i mars om att det saknas bevis för att Iran bygger kärnvapen, något som Donald Trump på midsommarafton hävdade var felaktigt.
– Hon har fel, sa presidenten då inför en grupp journalister i New Jersey i samband med en golftur.
Trots att Gabbard kort därefter gick ut på X och hävdade att medier tagit hennes uttalande om Iran ”ur sitt sammanhang” verkar det inte ha räckt för att göra Trump välvilligt inställd till sin underrättelsechef igen, enligt Hallenberg.
Samtidigt finns det även annat som Donald Trump uppges vara missnöjd med när det gäller Gabbards agerande.
Det handlar om en tre och en halv minuter lång video som Gabbard delade i sociala medier för drygt två veckor sedan, efter ett besök i Hiroshima, Japan. I videon säger hon bland annat att ”krigshetsare” driver världen till randen av ett kärnvapenkrig.
Enligt källor till New York Times ska Trump ha tyckt att videon skrämmer upp människor och att den exemplifierar hur Gabbard fokuserar för mycket på att bygga sin egen karriär.
– Alltså att hon ”promotar” sig själv snarare än Trump, och att hon har ambitioner att bli president, snarare än att göra sitt jobb, säger Jan Hallenberg och fortsätter:
– Jag tror inte att Trump tog det så väl. Jag tror ingen av de här två sakerna var populära, fortsätter han.
Men det finns de som dementerar att Gabbards frånvaro i senaten under torsdagens briefing skulle tyda på en konflikt med presidenten. En anonym hög tjänsteman inom Trumpadministrationen uppger att CIA-chefen Ratcliffe finns med som representant för underrättelsesfären.
– Medier gör det här till någonting som det inte är, säger personen till Washington Post.
Det är oklart om president Donald Trumps missnöje med Gabbard är så stort att hon kommer att tvingas lämna sin post, enligt Hallenberg.
– Att utesluta henne vid en sådan här föredragning, där hon borde vara en naturlig deltagare, är ett tecken på presidentens missnöje. Men om det leder till hennes avsättning vet jag inte. Han (president Trump, reds. anm.) är mer försiktig än han var under sin första presidentperiod, där han sparkade folk till höger och vänster.
– Han överväger det nog ett tag. Jag skulle inte utesluta att hon kan åka, fortsätter Hallenberg.
Tulsi Gabbard godkändes som USA:s nya spionchef i februari. I rollen har hon det yttersta ansvaret för underrättelser hos en rad mäktiga institutioner som USA:s federala polismyndighet FBI, flygvapnet, marinen och landets nationella underrättelsetjänst CIA.
43-åringen var ett kontroversiellt val, inte minst på grund av sin bakgrund i Demokraterna – hon var medlem i partiet till och med 2022.
Gabbard har även kritiserats för vissa tidigare uttalanden, och kritiker har anklagat henne för att vara Rysslandsvän.
Läs mer:
Karin Eriksson: Irakveteranen Gabbard får en oväntad roll i Vita huset
Trumps nya spionchef kan skada svenskt samarbete