Två kvarter från Plaza de Mayo i Buenos Aires har de statsanställdas fackförbund sitt kontor i en ståtlig sekelskiftsbyggnad. Entrén består av rödbrun granit och porten är av polerad mässing. Skalet är vackert, men inredningen är sliten. På väggarna i trappuppgången sitter upptejpade lappar med texten ”Luchá como una estatal” – slåss som en statsanställd.
– Vi måste få upp modet igen, säger Adolfo Gonzalez Dardik.
Han är fackklubbsordförande för de statligt anställda inom socialtjänsten SENNAF som tar hand om barn, ungdomar och äldre i Argentina, med 47 miljoner invånare. Tidigare låg myndigheten under familjedepartementet, men när Javier Milei tillträdde för ett år sedan gjorde han stora nedskärningar och lät departementet ingå i det så kallade departementet för mänskligt kapital som även innefattar det tidigare utbildningsdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet, socialdepartementet och det så kallade kvinnodepartementet.
Enbart på socialförvaltningens huvudkontor sparkade Milei över 400 av myndighetens 2 436 anställda.
– Det var slumpmässigt. ’Du ska bort. Du, du och du!’ Det fanns inga förhandlingar, ingen logik, säger Adolfo Gonzalez Dardik och lutar sig över sitt skrivbord.
Han menar att det hade gått att banta myndigheten på ett annat sätt.
– Vi hade kunnat förhandla fram ett bra förslag. Nu försvann hela avdelningar. Det var som en motorsågsmassaker.
Socialtjänsten har som uppgift att skydda barn i socialt utsatta familjer. Det kan vara barn som misshandlats eller våldtagits av sina föräldrar. Även tonåringar med särskilda behov faller under myndighetens beskydd. Om till exempel en man mördar sin fru är det socialtjänsten som placerar barnen i fosterfamiljer.
– På ett år har stora delar av vårt sociala skyddsnät försvunnit, säger Adolfo Gonzalez Dardik.
Att Mileis nedskärningar gjort att fattigdomen ökat från att utgöra 42 procent av befolkningen till att drabba 53 procent gör att allt fler barn och ungdomar riskerar att råka illa ut.
– Vi har redan fått stänga flera förskolor i socialt utsatta områden.
Det som oroar honom mest är att nedskärningarna fortsätter. Under 2025 väntas ytterligare 500 tjänster försvinna inom socialtjänsten.
– Milei verkar vilja att kyrkan ska ta hand om de fattiga, inte staten. Vi är tillbaka på 1800-talet.
När den ultraliberala ekonomen Javier Milei kampanjande inför presidentvalet 2023 gjorde han motorsågen till sin symbol. Han lovade att slakta statsapparaten som peronistpartiet låtit svälla sedan 1940-talet. Bara under de tio senaste åren har antalet anställda i den offentliga sektorn ökat från att utgöra 30 till 35 procent av Argentinas anställda. Milei anklagade det sittande peronistpartiet för att ha köpt röster genom att skapa fler statliga anställningar.
När han kom till makten drabbades inte bara socialtjänsten utan även sjukvården. Mileis hälsominister överväger att låta privata företag ta över den allmänna vården. Det kan leda till att 35 procent av befolkningen riskerar att stå utan vård. Även kostnadsfria läkemedel har minskats, samt tillgången på abortpiller.
– Vi har genomfört den största nedskärningen i mänsklighetens historia utan att ha förlorat väljarnas stöd, sade Milei under en konferens som World Economic Forum arrangerade i Buenos Aires i oktober.
Fortfarande stöds han av 52 procent av befolkningen.
En av Mileis främsta anhängare är USA:s näste president Donald Trump. Efter presidentvalet i november blev Milei förste utländske statschef att bjudas in till Mar-a-Lago i Florida. ”Du är min favoritpresident”, sade Trump då. Även techmiljardären Elon Musk, som ska leda Trumps departement för effektivisering av den amerikanska statsapparaten, ser upp till Milei.
Musk och Milei tillhör kulturkrigets frontmän som förespråkar en bantning av staten till förmån för det privata näringslivet. Enligt Milei står Musk i kontakt med Argentinas minister för avreglering och statlig omvandling Federico Sturzenegger och vill replikera hans ”motorsågseffekt”. Milei menar att Sturzeneggers arbete är ”hett eftertraktat över hela världen.”
Någon som inte är lika fascinerad är den 42-årige sociologen Francisco Longa vid argentinska Conicet, Latinamerikas främsta statliga forskningsinstitut. Trots institutets status har Milei sänkt forskarnas löner med 30 procent. Han tjänar motsvarande 16 500 kronor i månaden.
– Innan hade vi de högsta forskarlönerna i Latinamerika. Nu har vi de lägsta, säger han.
Han anklagar Milei för att utmåla statsanställda som parasiter och att så hat som många tar efter. Tidigare i år kastade bybor stenar på institutets geologer när de undersökte marken i vindistriktet Mendoza.
– Mileis mål är att förstöra staten, säger Francisco Longa som bor tillsammans med genusforskaren Lucia Ostrower, 41, i medelklassförorten Florida Oeste.
Hon arbetade med att införa genuspolitik på utbildningsdepartementet när Milei tillträdde. Det tog inte en månad innan hon fick sparken.
– Jag vet fortfarande inte varför. Var det för att jag är genusexpert eller bara av en slump, frågar sig Lucia Ostrower vid köksbordet i familjens villa.
Att hennes man tappat 30 procent av sin lön och att hon förlorat sin anställning gör att medelklassfamiljen inte längre har råd med mer än det mest nödvändiga. Deras två söner, som är 4 och 10 år, har fått vänja sig med sänkt levnadsstandard.
– För första gången har jag fått be min pappa om pengar för att klara familjens utgifter, säger Francisco Longa och ser obekväm ut.
Vid det privata universitetet San Andrés filial i överklasstadsdelen Recoleta packar statsvetaren Eugenia Mitchelstein samman sitt läromaterial efter att ha undervisat studenterna.
– Ärligt talat trodde jag att Milei skulle gå hårdare fram. Han lovade att privatisera den statliga banken och den statliga televisionen. Det har han inte gjort. Han har varit mer pragmatisk än man kunde tro, säger hon.
Att Milei avskaffat nio av arton regeringsdepartement, bland annat kulturdepartementet, har fungerat, menar hon.
– Han har slutat trycka sedlar. För första gången på 16 år går staten inte back.
Eugenia Mitchelstein, som är före detta kurskamrat med nedskärningschefen Federico Sturzenegger, tror att Milei har en baktanke med sin vänskap med USA:s näste president.
– För att få fart på ekonomin efter nedskärningarna behöver han nya lån från Internationella valutafonden. Han hoppas att Trumps regering ska stödja honom i den strävan.
Fakta.Fått ner inflationen
Nedskärningarna inom den argentinska staten har fått ner inflationen. När Milei tog över makten den 10 december 2023 låg inflationen på 25 procent i månaden. Nu är den nere på 2,7 procent. Hans regering har sparkat över 10 procent av landets statsanställda.