Tullarna träder i kraft den 3 april och syftet är att få den amerikanska fordonsindustrin att växa. Nu är närmare hälften av alla bilar som säljs i USA importerade, enligt analysföretaget Global Data.

– Vi kommer att ta betalt av länder som gör affärer i vårt land och tar våra jobb, tar vår rikedom, sade Trump när han skrev under ordern i Ovala rummet i Vita huset, och fortsatte:

– De har tagit så mycket från vårt land, vän som fiende, och ärligt talat har vännen ofta varit mycket värre än fienden.

De kraftiga reaktionerna lät inte vänta på sig. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver tullarna som ”dåliga för företagen, värre för konsumenterna”. Kanadas premiärminister Mark Carney ser beslutet som en ”direkt attack” mot kanadensiska arbetare.

– Vi kommer att försvara våra arbetare, vi kommer att försvara våra företag, vi kommer att försvara vårt land, och vi kommer att försvara det tillsammans, sade han till reportrar i Ottawa, enligt Reuters.

Under natten skrev Trump på sina sociala medier att ännu högre tullar skulle kunna införas mot EU och Kanada om de arbetar tillsammans för ”att skada USA ekonomiskt”.

Den fackliga amerikanska organisationen United Auto Workers (UAW), som länge varit emot frihandelsavtal, hyllar Trumps nya dekret. Tullarna är ett steg ”i rätt riktning” för de som arbetar inom fordonsindustrin och nu är det upp till företagen att ta tillbaka jobben till USA, skriver ordförande Shawn Fain i ett uttalande.

Men det finns också hård kritik i USA, som går ut på att tullarna enbart kommer att driva upp priserna för konsumenterna, men också försvåra för den amerikanska fordonsindustrin som i många fall producerar komponenter i andra länder.

Trump sade i Vita huset att han varit i kontakt med amerikanska biltillverkare, rapporterar CNN.

– Om de har fabriker här blir de glada. Om det inte har några fabriker här måste de sätta i gång och bygga dem.

Direktivet från Trump innehåller tills vidare ett undantag för komponenter som omfattas av det nuvarande frihandelsavtalet mellan USA, Mexiko och Kanada. Dessa kommer att vara tullfria till dess att man arbetat fram en strategi för att kunna tillämpa tullarna på ”deras icke-amerikanska innehåll”, meddelar Vita husets pressekreterare Harrison Fields på X.

Organisationen Autos Drive America, som företräder utländska biltillverkare i USA, pekar på ökade kostnader för amerikaner som ska köpa bil.

”De tullar som införs i dag kommer att göra det dyrare att tillverka och sälja bilar i USA, vilket i slutändan leder till högre priser, färre alternativ för konsumenterna och färre tillverkningsjobb i USA”, skriver ordföranden Jennifer Safavian i ett uttalande.

Både Japan och Sydkorea, med några av världens största biltillverkare, aviserar att de planerar motåtgärder. Sydkoreas fordonsindustri kommer att drabbas av ”avsevärda svårigheter”, säger landets industriminister.

Den japanske premiärministern Shigeru Ishiba kommer att lägga ”alla alternativ på bordet” för att svara på tullbeskedet.

– Japan gör de största investeringarna i USA så vi undrar om det är rimligt att nivån på tullarna ska vara lika för alla länder, säger han i parlamentet, enligt Reuters.

Läs mer:

Allt du undrat men inte vågat fråga om Trumps tullkrig

Trump chockhöjer tullarna mot Kina

Share.
Exit mobile version