Kinas kommunistparti har legat lågt under det amerikanska presidentvalet. Det är en ”intern amerikansk affär”, har varit budskapet. Och den enda kommentaren på onsdagen var återhållsam. Vi hoppas på en ”fredlig samvaro” och ömsesidig respekt, sade Mao Ning, talesperson vid utrikesdepartementet.

Men mycket talar för att Xi Jinping och de andra ledarna i kommunistpartiet är nöjda med resultatet. I Donald Trump får Kina visserligen en ledare som är irrationell och oförutsägbar som motpart. Men samtidigt är Trump med sin auktoritära stil en personlighetstyp som de kan känna igen sig i. Och han har flera gånger uttryckt sin beundran för ledare som Xi Jinping och Vladimir Putin.

För Kina är det dessutom välkommet att Trump är en amerikansk ledare som är mindre intresserad av USA:s roll i världen och vänder sig inåt. Trump drar sig inte för att göra utfall mot USA:s nära allierade i Europa och Asien. Det stärker Kinas möjligheter att i samarbete med Ryssland arbeta för en ny världsordning som inte styrs av liberala demokratier.

I kinesiska sociala medier är tonen om Donald Trump ofta skämtsam eller hånfull. I honom ser de beviset på Xi Jinpings övertygelse om att väst är på väg ner och öst stiger. Trump har till och med fått smeknamnet ”Chuan Jianguo”, Trump nationsbyggaren. Det avser att Trump bygger nationen Kina genom att att försvaga USA:s demokrati, ekonomi och säkerhet.

Att Trump inte uttryckt något större intresse för att försvara mänskliga rättigheter passar också Kina. Vid ett tillfälle har han berömt Kina för hur dess militär slog ner protesterna vid Himmelska Fridens torg 1989. Han ska också, enligt hans tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, i ett privat samtal med Xi Jinping ha uppmuntrat Kinas politik i Xinjiang där runt en miljon muslimska uigurer bedöms ha frihetsberövats.

Under årets presidentvalskampanj har Trump gjort uttalanden som signalerar att han är mindre intresserad av att försvara den demokratiska ö-nationen Taiwan än vad Biden-administrationen har varit. Det är välkommet i Peking som anser att Taiwan tillhör Kina och hotar att invadera ö-gruppen om ett fredligt övertagande inte är möjligt. USA har bundit sig till att se till att Taiwan har ett fullgott självförsvar. Under valrörelsen har Trump undsluppit sig att framöver borde det komma med en kostnad för Taiwan.

Samtidigt finns det risk för negativa följder i Kina med Trump som president. Förra gången Trump var president införde han höga strafftullar på kinesiska varor, vilket blev början på ett handelskrig. Nu hotar han att höja dem ytterligare. Det skulle komma olägligt för Kina vars ekonomi inte alls har kommit igång som väntat efter pandemin.

Share.
Exit mobile version