I januari installerar sig Trumps nya administration i Washington.
Många frågar sig vad som kommer att hända med Ukraina när republikanen tar över rodret. Trump har sagt att han kan förhandla fram fred på 24 timmar, men många tolkar det som att han kommer att tvinga ukrainarna att ge upp ryskockuperat territorium genom att hota att dra in vapenstödet.
I BBC:s podd Ukrainecast påminner Natos före detta generalsekreterare Jens Stoltenberg om att Trump under sin första mandatperiod 2016–2020 ändrade Natoländernas policy om att inte leverera vapen till Ukraina. Vid den tidpunkten hade ryssarna intagit Krim och Trump sade bland annat ja till att leverera pansarvärnsroboten Javelin.
Stoltenberg betonar att han inte kan förutse exakt vad som kommer att hända den här gången.
– Jag säger bara att förra gången trappade Trumpadministrationen faktiskt upp stödet till Ukraina. Då var många allierade oroliga för att det skulle vara för provokativt för Ryssland och att vi måste förhindra att Ryssland blir provocerat och går vidare. Om vi hade gett mer vapen tidigare kanske vi hade förhindrat den fullskaliga invasionen. Kostnaden för Ryssland att invadera hade varit mycket högre, säger han i podden.
Men Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, tror att Trump kommer att vara benhård och fruktar att han kommer att sälja ut Ukraina.
– Han ska ha slut på kriget nu, både i Mellanöstern och i Ukraina. Han är tvungen att tvinga parterna, men det kommer inte att bli så lätt. Vicepresidenten har sagt att det är fråga om kompromisser, så de håller ju redan på att sälja ut Ukraina, säger han.
En annan sak som Trump inte kommer att vika en tum från är löftet att utvisa personer som befinner sig illegalt i USA. Han har sagt att han ska utvisa 20 miljoner utlänningar – trots att antalet papperslösa enligt officiell statistik är cirka 11 miljoner.
– Han har ju till och med sagt att han kommer att förklara någon sorts undantagstillstånd. Och sedan kommer han att kalla in militären, säger Hallenberg.
Trump kommer också att vara benhård om handelstullar mot omvärlden. Han har föreslagit tullar på 60 procent på import från Kina och 10–20 procent från andra länder.
– Det kommer han att införa. Frågan är – är det bara för förhandlingar eller långsiktigt? Hans dröm är att ha så höga tullar att han avskaffar inkomstskatten. Det är ju omöjligt, säger Hallenberg.
En fjärde knäckfråga för republikanen är att få ned inflationen och sänka priserna. Han har lovat att ”inflationen ska försvinna fullständigt”, men frågan är hur det ska gå till. Många ekonomiska experter varnar för att hans planerade politik med handelstullar, deportation av migranter och krav på att ha inflytande över centralbankens ränta tvärtom kommer att elda på inflationen, skriver nyhetsbyrån AP.
– Det kan väl tänkas att han får ner energipriserna lite grann om han lyckas få ut mycket mer olja, men USA är ju redan världens största oljeproducent.
Mycket står på spel. Hallenberg menar att Trump har ”surrat fast sig vid masten” och kommer att få rejält på nöten om han sviker väljarna i de här fyra centrala frågorna.
– Jag kan inte se hur han kan missa dem utan att få en svekdebatt. Lyckas han inte kommer Demokraterna att hamra på det något fruktansvärt inför mellanårsvalet. Men alla fyra målen är väldigt svåra att uppnå utan problem.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, håller med om att invandringsfrågan är helt central för Trump.
– Han har ju talat om att han ska inleda massdeporteringar omgående.
Han tror också att Trump vill ta ett ordentligt grepp om justitiedepartementet, FBI och CIA för att minska deras självständighet och få dem att följa honom.
– De ska vara mer lydiga till vad presidenten säger.
Under Trumps första mandatperiod tog det lång tid innan han kom i gång med att genomföra sin politik. Han sparkade också en lång rad ministrar och medarbetare som han var besviken på. Men nu är det ett helt annat läge – republikanen är mycket mer förberedd och har utsett ministrar som inte håller tillbaka honom, menar Blanck.
– Han är mycket mer förberedd och systematisk.
Läs mer:
Harris chocknota: Spenderat 16 miljarder kronor
Expert: Läget bekymmersamt för Ukraina – på flera sätt