80-åriga Keith Kellogg kommer från en bakgrund inom försvaret och har bland annat tjänstgjort i Vietnamkriget. Han pensionerade sig från militären i början av 2000-talet och utnämndes under presidentkampanjen 2016 till Trumps utrikespolitiska rådgivare.

Kelloggs idé för fred går ut på att frysa frontlinjerna i Ukraina vid nuvarande positioner och tvinga Ryssland och Ukraina till förhandlingsbordet.

Donald Trump har under sin kampanj lovat att han kan få ett slut på Ukrainakriget på 24 timmar.

– Det här är ett första steg för Trump men sedan är det väldigt många steg innan vi får ordentlig fred, säger Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap och verksam vid Utrikespolitiska institutet.

Kellogg vill att USA ska ställa Ukraina inför ett ultimatum. Om Ukraina inte vill förhandla ska USA upphöra med sitt stöd till landets försvar, föreslår han och kollegan Fred Fietz i den fredsplan som de har presenterat för Donald Trump.

Liknande ultimatum skulle Vladimir Putin ställas inför. Om Ryssland inte vill förhandla om fred, då kommer USA att skicka ännu mer stöd till Ukraina, enligt duons förslag. Deras strategi för att få ett slut på kriget ska vara den mest detaljerade hittills.

Jan Hallenberg tycker inte att det verkar vara realistiskt.

– Jag tror vare sig att Ukraina eller Ryssland kommer att gå med på det.

– Vi saknar helt centrala delar av en eventuell överenskommelse – det som ryssarna kallar för avnazifiering och avväpning av de ukrainska styrkorna, säger han.

För att möta det kravet från Ryssland hade USA behövt tvinga Ukraina att byta regering till en mer rysksympatiserande regering och dessutom avskaffa sitt försvar, enligt Hallenberg.

– Det är ju att avskaffa staten Ukraina, säger han.

Ett annat frågetecken är hur Ukrainas säkerhet ska garanteras. Vilket land ska skicka trupp till Ukraina och vilka säkerhetsgarantier skulle Ukraina få på sikt?

Keith Kellogg var stabschef över Vita husets nationella säkerhetsråd under Trumps tidigare presidentperiod, 2017–2021. Från 2018 tjänstgjorde han som säkerhetsrådgivare åt den dåvarande vicepresidenten Mike Pence.

Utnämnandet var väntat, enligt Hallenberg, men exakt vad den nya rollen innebär är oklart. Kellogg blir USA:s första sändebud för Ukrainakriget.

80-åringen har tidigare sagt att han vill slopa artikel 5:s skyddsgarantier för Natoländer som inte lägger 2 procent av bnp på försvaret. Artikel 5 säger att samtliga medlemsländer ska komma till undsättning om ett Natoland attackeras.

– Därifrån jag kommer ifrån har allianser betydelse. Men om du ska vara en del av en allians, bidra till alliansen, bli en del av alliansen, sade Kellogg till Reuters i februari.

Han sade också att han förmodligen kommer att föreslå ett möte i juni nästa år för att diskutera Natos framtid.

Läs mer:

Expert: Ukraina lär använda USA-robotar innan Trump tillträder

Wall Street Journal: Miljarder i Ukrainastöd lämnas åt Trump

Share.
Exit mobile version