USA:s nya president Donald Trump har sagt att han ska stoppa Joe Bidens ”klimatextremism”. Biden införde bland annat klimatpaketet Inflation Reduction Act, IRA, som skulle bidra till stora subventioner till klimatsmartare teknik. Men exakt hur det kommer att bli med det omdiskuterade klimatpaketet är osäkert. Förslaget har även lett till intern kritik bland republikaner.

– Vi gläds över det pånyttfödda amerikanska intresset att delta i klimatarbetet, men är också bekymrade över risken med konkurrenssnedvridning mellan amerikanska och europeiska företag, sa statsminister Ulf Kristersson till DN i slutet av 2022.

När USA införde paketet var farhågan att företag skulle vallfärda till USA för att ta del av de statliga bidragen. Men Maha Bouzeid, regionchef för organisationen Business Swedens verksamhet i Sverige, menar att Sverige inte påverkades nämnvärt.

– Snarare så såg vi en ökning av nya gröna investeringar. Inte minst av de amerikanska bolag, bland annat Microsoft, som gjorde stora investeringar.

Samtidigt, tillägger hon, skulle ett tillbakadragande av IRA-paketet kunna bidra till att de amerikanska företag som satsar på så kallad grön teknik bromsas. Det skulle kunna leda till efterfrågan på den globala marknaden efter svenska produkter inom hållbarhet och grön teknik bromsas in.

– Å andra sidan så har jag väldigt svårt att föreställa mig att den gröna omställningen bromsas in bara för att man tar bort IRA.

President Trump har även sagt att han vill införa nya tullar mot grannländerna, Europa och Kina.

Maha Bouzeid menar att den nya miljöpolitiken i USA ger Sverige en möjlighet att stärka sin position inom den så kallade gröna omställningen. Men även chans att i högre utsträckning blicka mot tillväxtmarknader i exempelvis Asien och Mellanöstern.

– Våra företag ligger i framkant i innovation och grön teknik, något som fortsatt kommer att efterfrågas internationellt. Sverige är fortsatt attraktivt för investeringar tack vare att vi har förutsägbara och långsiktiga incitament för hållbar utveckling.

Även Rickard Carstedt (S), ordförande för den regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten, är inne på samma spår. Han menar att Sverige behöver ta chansen att öka konkurrenskraften och locka fler etableringar till landet.

– Vi har världens bästa förutsättningar, framför allt i norra Sverige där vi har överskott på ren energi. Extremt många, både i Europa men världen över, saknar energi.

– EU har pekat på att framtidens konkurrenskraft ligger i de nya näringarna som bygger på ren energi och hållbara produkter och där ligger vi långt fram i norra Sverige.

Om USA drar in statsstöden kan det bidra till en mer rättvis marknad, menar han.

– Ska du skapa en långsiktig industri måste den vara lönsam. Miljardstöd från staten kan underlätta uppstarten men sedan måste det vara en lönsam investering.

Det har ännu inte gått många dagar in på president Trumps mandatperiod, vilket gör det svårt att förutse framtiden, enligt Sabrina Suikki, ansvarig för internationella affärer på Norrbottens handelskammare. Hennes bedömning är att handelsrelationerna mellan Sverige och USA inte behöver påverkas negativt direkt, men att företagens etableringsintresse kan förändras.

– Samtidigt kan svenska och europeiska företag få ökat intresse för att etablera sig inom EU om villkoren här förbättras och konkurrensläget jämnas ut. Tillgången till kompetens och stabila affärsförutsättningar spelar en viktig roll i företagens beslut om etablering.

Samtidigt kan EU få lättare att konkurrera med USA menar hon.

– Liknande förutsättningar gör det enklare, särskilt eftersom Sverige redan är restriktivt med statsstöd. Om statsstöden jämnas ut blir det lättare för svenska och europeiska företag att konkurrera. Företagen söker sig dit där förutsättningarna är bäst.

Share.
Exit mobile version