Väster om floden Dnepro kan brittiska och franska soldater ha kontrollzoner i Ukraina efter att kriget avslutats. Det säger Donald Trumps sändebud Keith Kellogg i en intervju med The Times, och jämför förslaget med Berlin efter andra världskriget.
– Man kunde nästan få det att se ut som det som hände med Berlin efter andra världskriget, när man hade en rysk zon, en fransk zon, en brittisk zon och en amerikansk zon, säger han.
Rysslands utrikesminister har tidigare sagt att Natostyrkor på ukrainsk mark är oacceptabelt. Men i intervjun med tidningen säger Keith Kellogg att lösningen han föreslår ”inte skulle vara provokativ för Moskva”, och föreslår en demilitariserad zon mot det ryskockuperade ukrainska territoriet i öst.
Han säger även att det inte är aktuellt med amerikanska fredsbevarande styrkor i Ukraina. Efter intervjun förtydligar han i ett inlägg på X att han inte menade att Ukraina ska delas upp, utan att han syftar på olika zoner där de allierade ansvarar för säkerheten.
– Det är väldigt förutsägbart, men det är inte en lösning på problemet, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare på Försvarshögskolan, som beskriver förslaget som att lägga bandage på ett sår, utan att ta bort det som från börjat orsakat skadan.
– Man kommer skära sig igen.
Dessutom spelar USA Ryssland i händerna genom en lösning som den här. Det säger Huovinen, som menar att det här kommer tvinga Europa till samtal med Ryssland.
– Efter att ha suttit i frysboxen i flera år är Ryssland tillbaka.
– Det kan inte vara bättre för Ryssland än vad det är nu, när Steve Witkoff kommer åkande till Moskva en gång i månaden, säger han.
Donald Trumps sändebud var under fredagen på sitt tredje besök i Moskva sedan Trumps tillträde. Innan dess ska Witkoff ha sagt till Donald Trump att ryskt ”ägarskap” för fyra ockuperade ukrainska regioner är det snabbaste sättet att uppnå vapenvila, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters.
– Det följer det ryska narrativet och problemet ligger i att Ryssland inte kommer att backa om de ockuperade områdena, och USA vill göra det som är enklast och som snabbast leder till fred.
Även om Johan Huovinen bedömer det som troligt att en lösning med brittiska och franska kontrollzoner införs ligger det längre fram i tiden. Först måste eldupphör och förhandlingar äga rum, säger han.