Hur stor blir publiken?

Antal åskådare är en välkänd fixering hos Trump, som till varje pris vill slå rekord. Förra gången han svor eden, i januari 2017, påstod han tvärsäkert att han hade gjort det – att åskådarmassorna på The Mall var större än vid någon tidigare presidentinstallation.

Det var fel, men Trump fortsatte att stå på sig. Sanningen – bekräftad av otaliga foton och experter – var att antalet åskådare vid Barack Obamas första installation 2009 var ungefär tre gånger så stort. Trump är också slagen av bland andra Harry Truman 1949 och Lyndon Johnson 1965.

Om det blir något rekord denna gång lär det i så fall bli ett bottenrekord. Det beror på vädret – sju minusgrader och kanske ett par decimeter snö – som gör att ceremonin denna gång hålls inne i Kapitolium i stället för som brukligt på en terrass utanför byggnaden. Därför blir det meningslöst för folk att stå och frysa i den stora parken The Mall mellan kongressen och Vita huset.

Många, kanske hundratusentals, har rest hit från hela USA och är nu besvikna. Bara 20 000 av dem får plats i Capitol One Arena, där Trump framträder efter att han har svurits in och dit den traditionella paraden har flyttats.

Den absurda debatten kring åskådarsiffran tog mycket syre de första dagarna av Trumps första presidentskap. Nu kanske vi slipper den.

Trumps tal

När en ny president har svurits in håller han (det har hittills alltid varit en han) sitt installationstal.

Ibland går talen till historien på grund av någon formulering som fastnar i minnet. Som Franklin D Roosevelt 1933 – ”det enda vi måste frukta är fruktan själv” – eller John F Kennedy 1961 – ”fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land”.

Trumps eget installationstal för åtta år sedan gick på sitt sätt till historien, på grund av den utomordentligt mörka bild det förmedlade av tillståndet i USA. Han kallade det American carnage, ”ett amerikanskt blodbad”.

Det tal Trump håller vid denna sin andra installation kommer förstås omedelbart att nagelfaras av kommentatorer och experter – och av DN:s korrespondent Karin Eriksson. Kommer det att innehålla nya ledtrådar om hans politik och allt han har lovat göra ”första dagen” i Vita huset? Kommer det att vara lika mörkt som talet 2017?

Förhandstipset är att Trump väljer en mer framåtblickande och positiv ton denna gång. Men oskrivet är bäst.

Artisterna

Två artister kommer att framträda vid själva installationsceremonin. Countrysångerskan Carrie Underwood sjunger ”America the beautiful” och tenoren Christopher Macchio sjunger den amerikanska nationalsången.

En smärre sensation är att discogruppen Village People kommer att framträda med sin 70-talshit ”Y.M.C.A” vid ett eller flera evenemang kopplade till installationen. Sångaren Victor Willis, den enda nu levande originalmedlemmen, har tidigare varit emot att låten spelas på Trumps valmöten – men nu skriver han att en spelning ”kan föra landet samman efter en tumultartad och splittrad kampanj där den kandidat vi föredrog förlorade”.

En överväldigande majoritet av artisteliten i USA är emot Trump. De få undantagen, som Kid Rock och Rascal Flatts, kommer att spela i Washington på installationsdagen. Liksom självklart Lee Greenwood, vars countryepos ”Proud to be an American” har blivit en sorts nationalsång för Maga-rörelsen.

Men nya artistnamn kan dyka upp i sista minuten.

Personkemin

Den avgående presidenten och hans fru deltar normalt vid installationen – en tradition som Trump själv bröt mot vid Bidens installation 2021, då han felaktigt hävdade att han vunnit valet 2020.
Men Joe och Jill Biden, liksom vicepresident Kamala Harris – valets förlorare – kommer att vara med denna gång. På hedersplatser finns också USA:s nu levande expresidenter Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama. Hillary Clinton och Laura Bush kommer också, men inte Michelle Obama som har lämnat återbud av okända skäl.

Eftersom ceremonin i sista stund har flyttats inomhus är det oklart hur många av hedersgästerna som kommer att få plats. Förra gången en president svor eden i rotundan, 1985, fick endast 96 personer plats.

Kommer de utländska ledare som har bjudits in att höra till de utvalda? Som Argentinas Javier Milei, Italiens Giorgia Meloni och kanske Brasiliens expresident Jair Bolsonaro?

Det många kommer att ha ögonen på är vilka ur Trumps inre krets som kommer att stå nära den tillträdande presidenten. Likt kremlologerna under Sovjeteran kommer kommentatorer att försöka räkna ut vilka som är ”inne” eller ”ute i kylan” i Trumps universum. Elon Musk förväntas synas mycket under dagen. Andra techmoguler som Mark Zuckerberg och Jeff Bezos har också de fina placeringar. Kommer Tiktoks chef Shou Chew att finnas på plats, dagen efter att den kinesiska appen släcktes ner i USA?

Sådana saker kommer många att titta efter. Och dra slutsatser som kanske snart visar sig helt felaktiga.

Share.
Exit mobile version