Bröderna Noah Loba Lillqvist, 4, och Kaleb Loba Lillqvist, 2, älskar att nynna och gunga i takt till musik på hög volym. Djup bas varvas mellan syskonparets åtta portabla högtalare.

– Det är tur att vi har snälla grannar, för det är aldrig lugnt och tyst här hemma, säger mamma Tseganesh Loba Lillqvist.

I kontrast beskriver hon sin nya hemby Harads, som ligger ungefär fem mil norr om Boden, med just de orden: Lugnt och tyst.

Det var dock inte en självklarhet att familjen skulle flytta hit.

För ett år sedan bodde de i Eskilstuna. Tseganesh Loba Lillqvist hade precis slutat sin mammaledighet och såg fram emot att komma ut i arbetslivet. Hon sökte jobb för fullt inom flera olika yrkesområden – helt utan framgång.

– Jag vill inte sitta hemma, jag vill jobba. Jag vill kunna ha min egen ekonomi och hjälpa andra människor. Samtidigt som jag vill ut och utvecklas.

Det var då hon fick höra att en väninna som sökte asyl samtidigt som henne för fem år sedan hade fått jobb på ett äldreboende i Harads. Väninnan rekommenderade Tseganesh Loba Lillqvist att höra av sig till hennes arbetsplats.

Och sedan gick det fort. Efter ett par telefonsamtal hade hon löst jobb, lägenhet och förskoleplatser till sönerna.

– Jag gillade att bo i en större stad, men det fanns mycket folk och inte så många jobb. Jag hade aldrig bott i en liten by förut, så att flytta blev som ett äventyr för mig.

Planen från början var att Tseganesh Loba Lillqvist skulle jobba ett halvår i Harads för att sedan komma tillbaka till Eskilstuna.

– Det kändes som en bra lösning att hon kunde tjäna lite pengar där uppe och lära sig språket bättre. Vi pratar mest engelska hemma, säger maken Mathias Lillqvist.

Men när han hälsade på blev han tagen av naturen och lugnet. Dessutom tyckte han att det var jobbigt att vara ifrån sina småbarn, som hade börjat fråga var pappa var. Så i stället för att Tseganesh Loba Lillqvist kom tillbaka till Eskilstuna blev det Mathias Lillqvist och hans 14-åriga son Lucas Lillqvist som tog flyttlasset norrut.

– I början var det som en kul grej. Men sen när man landade efter ett par veckor så började man känna att det var en omställning, säger Mathias Lillqvist.

Eskilstuna har omkring 100 000 invånare, enligt SCB. I Harads bor det runt 500 personer. Som egenföretagare har det inneburit en del utmaningar för Mathias Lillqvist och det gick inte lika snabbt för honom att komma igång och jobba. Han berättar att han försöker etablera sitt företag i Boden – samtidigt som han jobbar extra på ett LSS-boende.

Fakta.Norrbottens mest efterfrågade yrkesroller (offentlig sektor)

1. Undersköterskor särskilt boende och hemtjänst, 763

2. Vårdbiträden särskilt boende och hemtjänst, 585

3. Grundutbildad sjuksköterska, 265

4. Undersköterska, akutvård, vård-/ specialavdelning, 197

5. Förskollärare, 131

6. Stödassistent, 73

7. Lärare grundskola, årskurs 4-6, 70

Totala behov: 5 064 tjänster

Siffrorna gäller 2024.

Källa: Akademi Norr

DN har tidigare rapporterat om att norra Sverige skriker efter arbetskraft och att regeringen vill se skarpare krav på arbetslösa att flytta dit jobben finns. Norrbotten är ett av länen med lägst arbetslöshet i Sverige. Det finns jobb, men få som vill flytta dit. Mari Mattsson, personalplanerare på Bodens kommun, berättar att Tseganesh Loba Lillqvist har varit ett mycket välkommet tillskott till deras arbetslag.

Harads är en by med många egenföretagare och en åldrande befolkning, vilket gör det svårt för äldreomsorgen att hitta personal och vikarier.

En stor utmaning för kommunerna är det höjda inkomstkravet för arbetstillstånd som infördes 2023. Mari Mattsson berättar att Edestrands äldreboende hade 25 asylsökande anställda innan lagändringen.

Nu är de bara fem.

Tseganesh Loba Lillqvist kommer ursprungligen från Etiopien och har bott i Sverige i fem år. Hon är numera svensk medborgare och omfattas inte av inkomstkravet.

Enligt henne är det viktigt att vara ute i arbetslivet för att integreras i samhället. Utöver arbetet på äldreboendet går Tseganesh Loba Lillqvist SFI-utbildning inne i Boden.

– Utbildningen hjälper, men jag har lärt mig mest svenska genom att jobba och prata med människor.

En andra familj. Det är orden som Tseganesh Loba Lillqvist använder när hon beskriver de boende på Edefors äldreboende. Och känslan är ömsesidig.

– Vi har det verkligen fint tillsammans, säger Ulla-Britt Andersson, 87, medan hon ömt kramar om Tseganesh hand.

Familjen Loba Lillqvist är nöjd med livet de har skapat i Harads. De ser byn som en trygg plats för sina barn att växa upp på och har inga planer att flytta.

– Vi vill inte ner mer, man har ju fått en annan bild av det helt enkelt. Det är inte bara skog här uppe. Det finns ju lite liv också, säger Mathias Lillqvist.

Share.
Exit mobile version