Bostadsrättspriserna i riket steg med 1,1 procent i mars och villapriserna var i princip oförändrade, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men frågan är hur relevanta de siffrorna är i dagsläget i ljuset av den senaste veckans turbulens. För samtidigt som världens börser faller kraftigt finns ett rekordstort utbud av lägenheter till salu just nu, enligt bostadssajten Hemnet.

Fortsätter den nedåtgående spiralen på finansmarknaden kan det leda till att spekulanter drar öronen åt sig, spår Hans Flink, vd på Svensk Mäklarstatistik.

– Om allt är elände går mungiporna ned även på bostadsmarknaden, konstaterar han och tillägger:

– Samtidigt måste man ju bo. På så vis fungerar bostadsmarknaden hyggligt oavsett konjunktur. Livet pågår oavsett vad Trump hittar på.

De flesta bedömare har tidigare varit eniga om att bostadspriserna ska stiga i år. SBAB har prognostiserat en ökning på sex procent, men chefsekonomen Robert Boije flaggar nu för att den siffran kan komma att revideras ned.

– Ett skäl till det är att bostadspriserna inte har ökat lika mycket under våren som de brukar göra. Lägger man till de senaste dagarnas händelseutveckling talar det för att vi behöver sänka den siffran, säger han.

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, har tidigare varit inne på att bostadspriserna kommer att stå still under 2025. Om de amerikanska tullarna som aviserats kommer leda till en global recession tror hon att priserna snarare kommer att sjunka.

– Vi har redan nu ett stort utbud som behöver en efterfrågan för att säljas av. Om efterfrågan störtdyker har vi en helt annan situation med sjunkande priser, säger hon.

Liknande effekt tror Robert Boije på.

– Företag som ska göra stora investeringar brukar sky osäkerhet. Man kan tänka likadant med bostäder. När det blir mer osäkert kanske en del drar sig för att ge sig in på marknaden, säger han.

En positiv effekt av svagare konjunktur kan emellertid vara att räntan sänks mer än vad Riksbanken kommunicerat. Lägre ränta brukar typiskt gynna bostadsmarknaden.

”Nettoeffekten av tullarna behöver inte bli så negativ för bostadsmarknaden om räntorna sänks utan att sysselsättningen sjunker så mycket”, skriver Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar.

Vanligtvis brukar dock lågkonjunkturer medföra högre arbetslöshet, vilket enligt Hans Flink är värre än de positiva effekterna som eventuella räntesänkningar skulle medföra.

– Om många blir arbetslösa är det mycket värre än 0,25 procentenheters förändring av boräntan åt det ena eller andra hållet. En recession är inte bra ur något perspektiv, säger han.

Samtidigt vill Claudia Wörmann sätta utvecklingen i perspektiv: bara för att försäljningstiderna stiger behöver inte ses som något negativt.

– Det är en sjukare signal att bostäderna går på 1-2 veckor. Det är väl bra att man inte behöver ha bråttom när det handlar om investeringar på flera miljoner, säger Claudia Wörmann.

Läs mer:

Maria Crofts: Räntetricket som gör att du kan behålla pengarna själv

Nya siffror: Nu lönar det sig ännu mer att pendla till stan

Så mycket är en extra budgivare värd

Share.
Exit mobile version