Bussen från Kemi i Finland rullar in på stationen i Haparanda. Stationen gränsar till finska Torneå och hundförare Erik Furmark och hans labradorhane Loki står redo vid hållplatsen för att kontrollera resenärerna.

Loki tittar mot passagerarna, ingen av dem väcker först intresse. Men när en ung kvinna passerar nosar han i vädret och följer efter. Erik Furmark hänger på. Loki fastnar vid hennes väska och fryser till. Det är tecknet för att han funnit något intressant.

– Kom in en sväng så kikar vi igenom väskan, säger Erik Furmark.

I den tomma ankomsthallen får hon svara på frågor.

– Har du några receptbelagda mediciner?

– Ja, svarar hon.

– Okej, är det därför hunden markerar?

– Jag vet inte.

Hon ombeds att ta fram medicinen och visa receptet. När hon visat upp det får hon gå.

Loki är en av de cirka femtio hundar som arbetar inom Tullverket. Deras uppgift är att söka efter narkotika, vapen och ammunition. Av säkerhetsskäl vill myndigheten inte precisera exakt antal hundar eller var de finns. I region Nord som sträcker sig från riksgränsen till Gävle arbetar färre än tio hundar.

Totalt under 2023 gjorde hundarna i svenska tullen 1 260 narkotikabeslag, vilket innebar en samhällsnytta på nära tre miljarder kronor. Loki och den andra hunden i Haparanda gjorde narkotikabeslag till ett värde av 59 miljoner kronor, säger Erik Furmark.

– Vi hade rekordår på amfetamin förra året. Det är mest kokain och amfetamin som vi hittar.

Loki och Erik Furmark täcker tillsammans med sina kollegor i region Nord ett område som sträcker sig över mer än halva Sverige. Bara landgränsen mellan Finland och Sverige, som de två hundarna från Haparanda ska täcka, är 55 mil lång.

– Hundar gör att vi får bort mer knark från gatan och förstör för kriminella gängen. De är ovärderliga men vi behöver bli fler.

– Vi signalerar till vår ledning och även polisen ser de här problemen. Vi har för lite resurser.

Under de senaste åren har de fokuserat på att kontrollera persontrafik, framför allt buss och tåg.

– Kurirerna kan komma från hela Europa. Yngsta har varit 14 år och äldsta 75 år. De försöker smälta in, är iskalla när de passerar oss, och hade kunnat passera om det inte var för hundarna.

Loki och Erik har jobbat ihop sedan 2019 och har hunnit med många beslag ihop. En gång hittade Loki en stor cannabisodling i skogen några kilometer utanför Haparanda. En annan gång hittade han en nio millimeters pistol inne i en luftvärmepump.

– På en annan husrannsakan markerade han först mot en dammsugare i hallen och en annan inne i lägenheten, det var massa subutex i ena och en niomillimeters i den andra.

Mellan april 2021 och april 2024 har antalet personer som arbetar på Tullverkets kontrollavdelning ökat från 823 till 951 personer. En stor del av dem arbetar i yttre tjänst, precis som Erik Furmark, men hur exakt hur många vill inte Tullverket gå ut med.

Att vara hundförare inom tullen innebär att hunden bor med föraren men det är Tullverket som äger hunden.

– Det är ett stort ansvar och det går inte att lämna jobbet på jobbet. Vi måste uppvisa resultat med hunden annars kan den placeras om eller dras in, säger Erik Furmark.

Ska Tullverket ha fler hundar krävs mer personal, enligt Jörgen Thynell, nationell hundsamordnare på Tullverket.

– Vi måste ha personal som kan ta hand om dem på rätt sätt. Det handlar om logistiken med hundarna, från uppställningsplatser till att bilarna ska vara av rätt typ, säger han och tillägger:

– Det krävs pengar och politiska beslut för att utöka personalstyrkan och därmed hundstyrkan, säger han.

Tullverkets stora behov av nya hundar lämpliga hundar. De konkurrerar även med andra myndigheter som använder sökhundar och får ofta vända sig utomlands för att hitta hundar. Men kraven är hårda.

– Vi har ingen nytta av hundar som vill skydda oss utan vi söker sociala hundar som drivs av att arbeta, säger Jörgen Thynell.

I Haparanda har Loki fått hoppa in i bilen igen. Erik Furmark kör genom Haparanda tillbaka till Tullverkets lokaler som ligger någon kilometer från gränsen till Torneå.

Han har varnat för att svenska kriminella nätverk smugglar knark till Finland för att tjäna mer pengar. Han tror att tullen bara stoppar en bråkdel trots att de försöker ligga steget före.

– Vi skrapar på ytan av det som finns.

Tullverkets hundar

Mellan 2021 och 2023 gjorde Tullverkets femtio hundar 5 111 narkotikabeslag vilket genererade en total samhällsnytta på över fem miljarder kronor. De hittade totalt 54 vapen.

Hundarna utbildas tillsammans med sin förare på Tullverkets hundskola, utanför Stockholm. Varje år genomgår sökhundarna prov för att kontrollera att de klarar av sitt uppdrag, de måste bli godkända för att få fortsätta.

Hundarna ägs av Tullverket. När de pensioneras erbjuds hundföraren hunden som gåva.

Källa: Tullverket

Share.
Exit mobile version