Trots att regeringen i sin vårbudget varnar för sämre tider lyser stöd till hushållen med sin frånvaro.
– Den är relativt knaper och inga direkta satsningar som stärker hushållens plånböcker, konstaterar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Höjt rotavdrag och tidigarelagda regler för a-kassan är dock poster i budgeten som kan påverka plånböckerna.
Den stora privatekonomiska delen i regeringens vårbudget är det höjda rot-avdraget. De nya reglerna innebär att man får dra av 50 procent av arbetskostnaden, maximalt 50 000 kronor per person och år.
I dag gäller 30 procent för rottjänster med 50 000 kronor per person och år som tak. Regeringen har avsatt 4,35 miljarder till den här åtgärden. De nya rotreglerna införs från den 12 maj och gäller året ut.
Privatekonomerna är dock skeptiska till hur mycket hjälp hushållen får av den här åtgärden.
– Den här reformen är mer för att stötta branschen i första hand, än för att stötta hushållen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.
Han får medhåll av Américo Fernández, privatekonom på SEB
– Jag är skeptisk till att man lägger så stor del på rotavdraget som inte träffar jättemånga hushåll, säger han.
– Även Konjunkturinstitutet har räknat på att det får små effekter, fortsätter han.
Stefan Westerberg, Länsförsäkringars privatekonom, är inne på samma linje.
– Väldigt selektiv åtgärd. Det har ingen bred slagkraft mot hushållen över lag och det stärker inte plånböckerna för de som har det allra sämst, säger han.
På förlorarsidan finns långtidsarbetslösa när reglerna för a-kassan ändras. Den förändringen var tänkt att träda i kraft 1 oktober men flyttas i vårändringsbudgeten fram till början av augusti.
Enligt beräkningar av Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques så innebär det en förbättring de första 100 dagarna för de som tjänar 34 000 kronor eller mer i månaden. Men sedan trappas ersättningarna ned för alla inkomstskikt.
– Det blir en höjning med taket i a-kassan men sedan blir det en nedtrappning. Det betyder att de som är arbetslösa länge kommer att få en sämre ersättning, konstaterar Arturo Arques.
En åtgärd som funnits med i spekulationerna innan var en förlängning av tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag som nu är 25 procent juni ut.
– Jag trodde de skulle förlänga det till årsskiftet. Nu utesluter inte finansministern att de kommer tillbaka om situationen förvärras, säger Arturo Arques.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) fick flera frågor om stöd till hushållen när hon presenterade budgeten på en presskonferens. Hon hänvisade bland annat till att tidigare skattesänkningar ger stöd till hushållen. När det gäller rot-avdraget så menar hon att det får spridningseffekter som kan påverka hushållen positivt.
– Vi återkommer om sakerna blir värre, säger hon.
Läs mer:
Datumet att hålla koll på om du vill nyttja ”nya” rotavdraget
Regeringen höjer rotavdraget – ska ge fler byggjobb