Den sex kilometer långa pendeltågstunneln Västlänken, ”Göteborgs tunnelbana”, är kraftigt försenad och fördyrad.
Därför håller Trafikverket hårt i den senaste prognosen att tågen ska börja rulla förbi de tre underjordiska stationerna om drygt fem år.
– Målet är att kunna öppna hela Västlänken 15 december 2030, det är en söndag, säger projektets miljöansvariga Mira Andersson-Ovuka.
Men nya hinder sätter även den tidsplanen under press.
Det aktuella projektet handlar om den tekniska lösning som krävs för att det strömmande vattnet, fiskarna och inte minst de så kallade Paddanbåtarna, ofta beskrivna som Göteborgs tredje största turistattraktion, ska kunna samsas med tunnelbygget vid Rosenlundskanalen, invid det som ska bli Västlänkens station Haga.
En vanlig sommardag passerar Paddanbåtarna Rosenlundskanalen ett 40-tal gånger. Lösningen med en akvedukt, alltså en slags bro fylld med vatten, har funnits med i planeringen från början – trots insikten om att kostnaden blir hög.
– Paddanbåtarna har gjort turer i kanalerna i över 80 år och är en del av Göteborg och turistnäringen och vi kan inte bara stänga av kanalsystemet, det krävs en genomströmning av vattnet. Men lösningen kräver djupa schakter, det är komplicerat, säger miljöansvariga Mira Andersson-Ovuka.
Trafikverket har planerat för att, tillsammans med byggbolaget Peab, börja bygga akvedukten under kommande vinter för att sightseeingbåtarna ska kunna glida igenom den sex meter breda och 1,6 meter djupa rännan från 1 maj nästa år.
Men ingrepp i vatten, som det innebär, kräver tillstånd och en vecka före jul inkom Trafikverket med en ansökan om ”mindre ändring” av den verksamhet som de fick tillstånd för redan 2018.
Men det tillståndet byggde på en teknik där kranar, fordon och teknisk utrustning under byggtiden skulle ställas på ett pålat däck.
I ansökan till Länsstyrelsen om reviderat tillstånd menade Trafikverket att det begränsade utrymme att arbeta ifrån som metoden med överdäckning innebär ”utgör ett hot mot säkerheten” och riskerar att försena byggandet.
Önskemålet är i stället att använda en del av kanalens vattenyta ”som en buffertzon för upplag av material samt skapa säkra gång- och trafikleder” genom att valla bort vattnet och fylla ut bottnen med sten och sand.
Trafikverket vill också förlänga tiden för stängning av kanalen från sex till åtta månader för att säkerställa att det finns tid att bygga respektive riva akvedukten på en stängning.
Påverkan på fisken, syrenivåerna och grumling av vattnet skulle vara hanterbar och ryms inom tillståndet, menar Trafikverket.
Skiftet av arbetsmetod från ett pålat arbetsdäck till utfyllnad skulle också spara 10-40 miljoner för en alltså redan kraftigt fördyrad Västlänken, skriver Trafikverket till Länsstyrelsen.
Men i ett förhandsbesked, ”underrättelse inför beslut”, köper inte Länsstyrelsen att den förändrade planen bara utgör en ”mindre ändring”. Den tänkta utfyllnaden upptar ett område på 2 500 kvadratmeter.
”Dessutom kan Länsstyrelsen inte utesluta att ändringen riskerar att medföra en ökad störning för omgivningen samt orsaka ekonomisk skada för sakägare”, skriver man.
Den ”preliminära bedömningen” är därför att det krävs en helt ny tillståndsprövning. Trafikverket ska senast 1 april svara men har redan markerat att ”den mindre ändringen inte är en ny verksamhet utan omfattas av gällande tillstånd.”
Västlänkens tidschema har redan spruckit med fyra år och bygget av tunneln vid Rosenlund och akvedukten måste flyta utan hinder för att klara 2030-målet.
Om Länsstyrelsen slutligt beslutar att Trafikverkets arbete vid Rosenlund kräver ett nytt vattentillstånd knaprar det på marginalerna.
I ett mail som Trafikverket skickade till Länsstyrelsen tidigare i veckan är oron tydlig efter förhandsbeskedet. De skriver: ”Om detta hade kommunicerats tidigare i processen hade Trafikverket kunnat välja att söka ett tillstånd istället men ett nekande nu skulle innebära betydande konsekvenser för projektets tidplan och i värsta fall innebära en väsentlig risk för att projektet inte kan färdigställas till 2030-12.”
Enligt Naturvårdsverkets statistik var handläggningstiden från ansökan till dom i första instans eller beslut i vattenärenden under 2023 hela 428 dagar – med en variation från 60 till 600 dagar.