I ett videoklipp syns hur en hunds huvud trycks ned i backen och ger ifrån sig ett gällt skrik. Filmen kommer från en av flera tidigare anställda som DN pratat med och som under en tid dokumenterat problemen på Jukkasjärvi vildmarksturer, ett av landets äldsta och största turistföretag med draghundar.
Andra bilder som DN publicerat i granskningen tidigare i år visar lådvis med utländska och otillåtna djurmediciner i företagets förråd och hur personalen gjort operativa ingrepp på hundarna. Missförhållanden som bolaget konsekvent förnekat.
Samtidigt har problemen inte undgått länsstyrelsen, som år efter år kritiserat företaget för bristande djurhållning. Bland annat eftersom det återkommande haft för många hundar på anläggningen.
Men det utåt sett hyllade draghundsföretaget – som fått toppbetyg på olika turistsajter – har hela tiden kunnat fortsätta bedriva sin verksamhet.
Tills nu.
Länsstyrelsen Norrbotten har vid nya kontroller under hösten sett att bolaget fortsätter att bryta mot reglerna och har därför beslutat att återkalla bolagets tillstånd att bedriva yrkesmässig hundverksamhet.
– Det blir som en form av näringsförbud, så det är väldigt ingripande och inget man ska göra lättvindigt, säger Ingrid Ragnarsson, tillförordnad enhetschef vid Länsstyrelsen Norrbotten.
– Samtidigt har vi haft i beaktande att de fått tid på sig att göra rätt, och kan man inte följa de regler och tillstånd man har så är man inte heller lämplig att bedriva den typen av verksamhet.
Länsstyrelsen lutar sig mot att det redan tidigare finns flera beslut om förelägganden, förbud och viten, men att Jukkasjärvi vildmarksturer trots detta fortsatt att bryta mot djurskyddslagen. Myndigheten bedömer också i sitt beslut att bolaget är väl insatt i villkoren för tillståndet och medvetet brutit mot villkoren under lång tid.
Företaget har nu tre månader på sig att avveckla verksamheten.
– Jag hade ingen aning om det här. Jag har inte fått någon information över huvud taget, säger bolagets grundare och vd Mats Rullander till DN.
Han säger att han välkomnar länsstyrelsens kontroller, men nekar till att det finns några problem. Han kommer därför att överklaga länsstyrelsens beslut.
– Dessutom är det omöjligt att hinna avveckla allt på tre månader när vi har full personalbesättning och tusentals gäster som redan bokat flygbiljetter och planerat för att komma hit i vinter.
Han menar också att beslutet slår hårt även mot andra företag.
– Väldigt många riskerar att drabbas. Inte bara personal och gäster utan även turistföretag som samarbetar med oss och som riskerar att gå i konkurs.
Tajmingen på beslutet är däremot inget som länsstyrelsen tar i beaktning.
– Vi fattar beslut utifrån hundperspektivet. Då kan vi inte ta hänsyn till att hundarna behöver jobba en säsong till med de här bristerna. De har fått många chanser att ordna upp den här situationen, säger Ingrid Ragnarsson vid Länsstyrelsen Norrbotten.
Till detta beslutade Förvaltningsrätten i Luleå under förra veckan att gå på länsstyrelsens linje i ett tidigare ärende. Jukkasjärvi vildmarksturer måste därför även betala 350 000 kronor i vite till staten för att ha brutit mot flera regler i djurhållningen.
Läs mer: Skadade draghundar häftas ihop i personalrum på stort turistföretag
Fakta.Problem på Jukkasjärvi vildmarksturer
Vid kontrollen i augusti 2024 konstaterades ”många och allvarliga brister”, som enligt länsstyrelsens beslut bidrog till bedömningen att företaget inte anses lämpligt att bedriva tillståndspliktig verksamhet.
• För många hundar hölls på anläggningarna.
• Hundar med behov av veterinärvård uppmärksammades.
• Hundar saknades mjuka underlag i hundkojor.
• Skaderisker i rastgårdar och bristfälligt underhåll.
• Flera hundkojor saknade tillräcklig isolering.
Länsstyrelsen har tidigare kritiserat bolaget för bland annat bristande rastning av hundar, otillåtet många hundar, otillåtna veterinära ingrepp och för att ha inte följt måttbestämmelser på rastgårdar och hundkojor.
Källa: Länsstyrelsen Norrbotten
Fakta.Så säger lagen
• Enligt djurskyddslagen ska djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. De ska skötas på ett sätt så att deras välfärd främjas.
• Ett djur som är skadat eller sjukt ska snarast ges nödvändig vård eller avlivas. Vid behov ska vården ges av behörig yrkesperson, exempelvis veterinär.
• Det är i huvudsak förbjudet att göra operativa ingrepp på eller ge injektioner till djur i andra fall än när det är befogat av veterinärmedicinska skäl.
• Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd anger att hundar ska skötas så att deras behov av social kontakt, mental stimulans, rörelse, tillräckligt med vila och upprätthållande av värmebalans tillgodoses.
Källa: Länsstyrelsen Norrbotten