Den svenska journalisten Joakim Medin riskerar upp till 12 års fängelse för terrorbrott och för att ha förolämpat den turkiska presidenten.

Han har nu suttit fängslad i Turkiet i fyra veckor. I nästan vecka inleds rättegången mot honom.

Aras Lindh, analytiker specialiserad på turkisk inrikes- och utrikespolitik på FOI, säger att det i Medins fall var sannolikt att han skulle behöva gå vägen via en rättegång.

Hur rättegången kommer att gå är i det här läget väldigt svårt att säga, enligt Lindh. Men det är positivt att Medin slipper sitta fängslad en längre tid utan att få sin sak prövad.

Lindh tar exemplet med den tysk-turkiske journalisten Deniz Yücel som satt häktad i ett helt år innan han släpptes 2018.

– Det är i grund och botten en positiv sak för att Joakim Medin kan få sin sak prövad. Även om han riskerar 12 års fängelse finns det en chans att han släpps fri, säger Lindh.

Rättegången kommer att vara öppen. Det innebär att journalister och ambassadpersonal har möjlighet att närvara.

– Det är i sig förstås bra. Sedan är frågan hur politiserade den här processen är eller riskerar att bli, säger Lindh.

För den svenska regeringen gäller det nu att fortsätta ägna sig åt tyst diplomati, enligt Lindh.

– Nu när åtal har väckts är det klokt att man fortsätter att ligga på, som jag misstänker har skett tidigare, och att närvara vid rättegången.

Joakim Medin arbetar för tidningen Dagens ETC. Han riskerar nu tre års fängelse för att ha förolämpat presidenten och nio års fängelse för terrorbrott. Totalt riskerar han alltså 12 års fängelse, enligt Medins advokater.

Enligt Marianna Serveta, analytiker på FOI:s mellanösternprojekt, hör det inte till ovanligheten att turkiska journalister döms på liknande grunder, för förolämpling av presidenten. Det är dock ovanligare med domar mot utländska journalister.

Det är sällsynt med fängelsestraff så långa som tolv år, enligt Serveta. Det är vanligare med straff på 1-2 års fängelse.

Hon tar ett exempel från 2017, där Ayla Albayrak, en amerikansk-finsk journalist som rapporterade för Wall Street Journal, dömdes till drygt två års fängelse för spridning av terrorpropaganda. Detta efter att hon rapporterat på ett sätt som ansågs vara till stöd för PKK.

Serveta vill inte spekulera i utfallet när det gäller Medins fall.

”Man jag kan konstatera att det inte är troligt att turkiska myndigheter skulle väcka åtal om de inte ansåg sig ha underlag för en fällande dom,” säger hon i en skriftlig kommentar.

Lyssna på DN:s nyhetsdokumentär om fallet Joakim Medin:

SPOTLIGHT

Varför åtalar Turkiet den svenske journalisten?

0:00
/

22:56


https://media.pod.space/spotlight/joakim_medin_och_turkiet_master_v6.mp3?source=dn-web

Share.
Exit mobile version