Dagens ETC-journalisten Joakim Medin förhördes och fängslades kort efter att han landat i Istanbul i torsdags.

I helgen rapporterade flera turkiska medier att Medin, som flyttats till ett högsäkerhetsfängelse, anklagas för att ha ”förolämpat president Erdogan” och ha ”samröre med en väpnad terrororganisation”.

Den turkiska dagstidningen Aydinlik intervjuade i lördags en svensk person känd inom den högerradikala rörelsen, denne påstår i artikeln att Medin ”inte är en journalist, utan en figur med anknytning till en terroristorganisation.”

Tidningen är knuten till partiet Vatan Partisi (Patriotiska partiet) som inför senaste valet år 2023 ville ingå i en koalition med Erdogans AKP.

Rörelsen beskrivs som vänsternationalistisk med betoning på ”nationalistisk”, säger Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Partiet betonar goda relationer med Ryssland och en antipati mot väst, och stöttar Erdogan i vad man anser vara antiimperialistisk politik.

– Syftet med artikeln är förmodligen att försöka stärka anklagelserna mot Medin och utpeka honom som terroranhängare snarare än journalist – om man kontaktar en svensk högerradikal aktör kan man få stöd för en sådan tes.

Michael Sahlin, Turkietkännare och tidigare Sveriges ambassadör i landet, säger sig inte vara ”ett dugg förvånad” över agerandet.

– När turkiska regimen ville ha en person utlämnad från Sverige för några år sedan var turkiska journalister här och raggade kontakter och tog bilder på hans hus. Jag uppfattar turkiska medier som tillhör mainstream som väldigt aggressiva när det gäller att jaga upp det som är i linje med vad regimen känner.

Resonemangen som tidningen för påminner starkt om regimens, säger han.

– Jag känner igen den demoniseringssträvan som de flesta turkiska tidningar som inte är direkt oppositionella har.

Turkiet ligger på plats 158 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Organisationens ordförande Erik Larsson beskriver det som ett hårt medielandskap.

– De turkiska myndigheter som utfärdar sändningsstillstånd till etermedia meddelade den 23 mars att de som rapporterar från demonstrationer eller kritiserar regimen kommer få dryga böter eller sitt sändningstillstånd indraget, säger han.

Aydinlik är ingen större publikation i Turkiet, säger Paul Levin. Men om narrativet med svenska källor sprids om Joakim Medin som aktivist snarare än journalist kan det påverka opinionen och göra det lättare för åklagare att hålla honom fängslad, säger han.

Även Michael Sahlin säger att det handlar om att stärka regimens ärende internt.

– Särskilt om de märker att frågan har blivit väldigt uppmärksammad internationellt, och det står om Joakim i alla möjliga tidningar i hela världen. Det innebär en prestigekris för Turkiet, där det finns risk för låsningar om Sverige agerar lamt.

Han menar att ärendet inte får fastna i långa processer innan en rättegång, vilket är vanligt i Turkiet och brukar kallas pre-trial detention.

– I vissa fall når man aldrig dom men det innebär ändå flera år i fängelse, så det krävs att svenska regeringen är på bettet – det är svårt att komma åt fall när turkiska rättsystemet sluter sig kring en sådan sak.

Vid en presskonferens med utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) på måndagsförmiddagen ställde DN frågan om hon är orolig för att Turkiet försöker skapa en förevändning för att behålla Medin i förvar genom att politisera honom i medierna.

– Jag vill inte gå in på uppgifter som har förekommit i turkisk media i det här skedet, säger Malmer Stenergard.

Läs mer:

Martin Schibbye: Därför är jag inte orolig för Joakim Medin

Utrikesministern om fängslade journalisten: ”Mycket arbete ligger framför oss”

Joakim Medins hustru: Medin flyttad till högsäkerhetsfängelse

Share.
Exit mobile version