Slagord, feststämning och förtvivlan. Så började demonstrationerna i Malmö på torsdagen.

– Jag är här för att demonstrera mot folkmordet, jag tycker att det är fruktansvärt, säger Samia Aloui, en av de malmöbor som demonstrerat varje söndag sedan oktober.

Hon är förfärad över omvärldens svar på Israels krig i Gaza.

– Ingen gör något för att stoppa det. Det finns ett stort stöd för Palestina hos folket men regeringen agerar inte, säger hon.

”Palestine will never die” och ”Eurovision luktar blod”, är några av de slagord som skanderas när demonstranterna samlades på Stortorget. Israels deltagande i tävlingen är omstritt. På torsdagen tävlar Eden Golan med bidraget ”Hurricane” i den andra semifinalen på Malmö Arena.

Bakom den stora demonstrationen i Malmö står kampanjen ”Stoppa Israel – för fred och ett fritt Palestina”, som samlar 66 organisationer.

Samia Aloui är besviken på EBU, som låter Israel delta i tävlingen.

– Det minsta vi kan göra är att stoppa det, det är dubbel standard att Ryssland stoppades, säger hon.

Demonstranter från hela landet har tagit sig till Malmö. Bussar har kört från bland annat Stockholm, Kalmar och Köpenhamn.

– Det är en lång bilresa, men vi måste vara här och protestera mot det pågående folkmordet i Palestina och mot Israels deltagande i Eurovision, säger Jay Abouhachem, som kört från Stockholm.

I tåget finns även judar som vill visa solidaritet med befolkningen i Gaza. Nicholas o’Neill står i kippa bland tusentals människor i palestinasjalar. En man i palestinasjal kommer fram, klappar honom på axeln och säger ’respekt’. Nicholas har en handmålad skylt där det står ”Jews for Palestine”.

– Jag och min syster vill visa att vi stöttar palestinierna och att vi är emot invasionen av Gaza. Vi vill också motverka en ensidig bild i media av vilka som deltar i den här demonstrationen, att detta skulle vara en antisemitisk aktion – det är det inte, även om här säkert finns personer med antisemitiska åsikter.

Hur tänkte du när du gick hemifrån med kippan på huvudet i dag?

– Att jag vill nyansera bilden av vilka som är här. Kippan är en stark symbol. Jag har mött mycket värme, folk är fina, säger han.

De demonstrationer som tidigare har arrangerats i Malmö i protest mot kriget i Gaza har varit lugna. På torsdagen hade mängder av demonstrationsvakter placerats ut av arrangörerna för att hålla ordning.

– Det är lugnt, marschen har påbörjats, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen.

Under torsdagen har polisen även gett tillstånd för en stillastående demonstration i anslutning till Malmö arena i Hyllie, där tävlingen avgörs. Under kvällen hålls också en demonstration på Davidshalls torg i centrala Malmö för att välkomna den israeliska delegationen.

Nadia Sanchez och Claudio Diaz har gått på alla söndagsdemonstrationer i Malmö sedan kriget bröt ut.

– De är alldeles ensamma därinne, journalister kommer inte in. Det som händer alla barn och kvinnor i Gaza nu går inte att ta in, säger Nadia Sanchez.

Demonstrationer under Eurovision

Eurovision song contest arrangeras 7-11 maj i Malmö.

Israels deltagande har väckt starka känslor och flera manifestationer har beviljats demonstrationstillstånd under veckan.

Paraplynätverket Stoppa Israel arrangerar en stor demonstration under torsdagen, då Israel tävlar i den sista semifinalen. Även på lördag ordnas en demonstration.

Under torsdagen går demonstationståget från Stortorget till Mölleplatsen där den avslutas med konserter.

Flera nätverk har arrangerat bussresor till Malmö från olika delar av landet. Även från Danmark kommer bussar.

I anslutning till Malmö arena, där tävlingen avgörs, kommer det att hållas stillastående manifestationer på torsdag och lördag, arrangerade av den propalestinska Facebookgruppen Svenskar som stödjer Palestina.

Även en manifestation till stöd för Israels delegation har fått tillstånd på Davidshalls torg i centrala Malmö på torsdagen.

Share.
Exit mobile version