Man ska visa respekt för de döda, då blir folkets moral hög, enligt den kinesiska läran konfucianism. Skandalen som briserade i förra veckan bryter i högsta grad mot den filosofin.

Över 4 000 kroppar i Kina har under en åttaårsperiod stulits från krematorier, sjukhus och begravningsbyråer. Kropparna har sedan skurits upp och levererats till företaget Shanxi Aorui Biomaterials. Väl där har de processats och blivit till biomaterial att använda vid bentransplantation. Det är en lukrativ industri med brist på material. Kroppar får bara användas medicinskt om personen har godkänt det före sin död. Företaget Shanxi Aorui Biomaterials har gjort en vinst på 380 miljoner yuan (motsvarande 555 miljoner kronor), tack vare det kriminella upplägget. Också mellanhänderna har gjort en förtjänst.

Nu har åklagare inlett en förundersökning och över 70 personer har frihetsberövats, misstänkta för brott.

Men myndigheternas agerande kommer först efter att advokaten Yi Shenghua agerat visselblåsare och skrivit om stölderna i sociala medier. Polisen har beslagtagit över 18 ton ben och över 34 000 halvfärdiga och färdiga medicinska produkter, enligt ett dokument som bifogas i Yi Shenghuas inlägg. Familjer till de döda har ibland fått aska som i själva verket inte har tillhört deras avlidna släkting, skriver Yi som ondgör sig över att de som misstänks för brott som mest kan dömas till tre år i fängelse.

Hans inlägg följdes av en artikel om skandalen i den statliga onlinetidningen The Paper. Flera andra statliga medier hängde på. Men artiklarna plockades ganska omgående ner. Den omfattande diskussionen i sociala medier, där ämnet trendade, ströps också snabbt.

Censuren får en del att misstänka att högt uppsatta offentliganställda är inblandade. Det är statliga bolag som har hand om begravningstjänster och hanterar jordiska kvarlevor i Kina.

En del slinker dock igenom och China Digital Times har sparat skärmdumpar av inlägg i sociala medier – kommentarer som senare tagits bort från plattformarna. Det är som en skräckfilm, tycker flera upprörda kineser. En användare liknar skandalen vid att vanliga medborgare behandlas som gräslök, som kan skördas och säljas, både levande och döda. Flera drar paralleller till tidigare skandaler, som när mjölkpulver för bäbisar innehöll kemikalien melamin.

Det är inte första gången Kina misstänks för att utan tillstånd använda människors kroppar i medicinskt syfte. Sedan tidigare anklagas landet för att stjäla organ från fångar och etniska samt religiösa minoriteter.

Fakta.Skandaler som skakat befolkningen i Kina

Ett kriminellt nätverk med personer i allt ifrån begravningsbyråer till sjukhus misstänks under åtta års tid ha stulit över 4 000 döda kroppar i Kina.

Tidigare i år upprördes allmänheten över att lastbilar som transporterar bränsle också har transporterat matolja utan att bilarna rengjorts mellan transporterna.

2008 insjuknade runt 300 000 barn och minst sex dog efter att ha druckit pulvermjölk som innehöll den industriella kemikalien melamin.

Läs mer:

Kina skärper mpox-kontroller

Share.
Exit mobile version