Hundratals migranter är strandade i mexikanska Tijuana, vid en av gränsövergångarna mot USA. Deras bokade möte med gränsmyndigheten CBP gäller plötsligt inte längre. Appen som varit den enda legala vägen in i USA är stängd.

– Det är det värsta beskedet i mitt liv, för att jag var så nära målet och att inte få komma in på grund av några timmar är så sorgligt. Det har kostat oss väldigt mycket att ta oss hit, och nu vet vi inte vad vi ska göra, vi har ingenstans att ta vägen, säger José Rivas, ursprungligen från Kuba, till nyhetsbyrån EFE.

Kort efter Trumps besked om att han utlyst nödläge vid gränsen slutade appen CBP One att fungera. Det är genom den man kunnat ansöka om asyl och ett möte med gränsmyndigheten CBP, för att få komma in i USA och få sitt ärende prövat.

Omkring en miljon migranter har kommit in i USA den här vägen sedan 2023, skriver AP, och nu är tiotusentals möten som skulle ha hållits i februari avbokade. Gränsen mellan Mexiko och USA är över 300 mil lång. Merparten av sträckan går längs floden Rio Grande i Texas.

Över gränsen från Tijuana till San Diego har 400 personer dagligen tagits emot. På måndagen stod förtvivlade människor vid övergången, grät och kramades.

Även Maria Mercado missade mötet med några timmar. Hon flydde undan drogkartellerna i Colombia för länge sedan, då till Ecuador. När de började etablera sig även där flydde familjen igen, i juni till Mexiko med förhoppningar om att kunna nå USA.

– Jag ber inte världen om någonting, jag ber bara Gud att han ska låta oss komma in, säger hon.

De som hade bokade tider på måndagsmorgonen fick komma in i USA. Men det är oklart vad som kommer att hända med dem nu, efter att Trump deklarerat nödläge och beordrat dit militär. Många av dem som samlats vid gränsen har bara ett transitvisum i Mexiko, för att kunna ta sig till den amerikanska gränsen.

Kyrkor, hjälporganisationer och myndigheter försöker nu öka antalet platser på härbärgen och man bygger även tältläger, för att kunna ta emot migranter tillfälligt – särskilt med tanke på de deportationer från USA som Trump utlovat.

– Det finns ingen information om hur det kommer att gå till. Vi vet att de kommer, men inte när, var, eller hur många som berörs, säger Enrique Serrano, koordinator på det statliga befolkningsrådet, till El País.

Enligt Serrano bygger man bland annat ett tältläger för 5 000 personer vid gränsen i El Paso.

Den mexikanska regeringen kommer också att sjösätta ett program för att ta emot medborgare som utvisas från USA. Enligt presidenten Claudia Sheinbaum omfattar det tillgång till sjukvårdssystemet, stöd för att hitta jobb, hjälp att resa till hemorten, samt vid behov ett mindre ekonomiskt bidrag.

Share.
Exit mobile version