I tal som sändes direkt till demonstranterna via storbildsskärmar riktade den ena efter den andra av partiets ministrar och regionpresidenter passionerade appeller till Sánchez att stanna på sin post. I onsdags meddelade premiärministern att korruptionsutredningen mot hans hustru, Begoña Gómez, tagit hårt på honom och att han drar sig undan ”för fem dagars reflektion”.

Alla PSOE:s talare, också de få som kritiserar hans ledarskap, ställde sig bakom Sánchez analys av situationen: Civilgardets utredning av hur en rad företag på Gómez rekommendation erhöll statsbidrag under pandemin, är en förklädd statskupp, iscensatt av högerextremister i maskopi med medier och domare.

Utredningen mot Gómez skulle kunna bli besvärande också för maken, eftersom han var närvarande vid de regeringssammanträden då företag med band till Gómez beviljades stöd, trots att deras bud på statliga uppdrag var de högsta.

Det spanska åklagarämbetet, som i hög grad kontrolleras av justitiedepartementet, rekommenderade på torsdagen de domare som hanterar fallet att lägga ned förundersökningen. Oppositionsledaren Alberto Nuñez Feijoo har kallat Sánchez hot om avgång för ”ett infantilt psykodrama” avsett att skrämma polis och domstolar att lägga ned utredningen av ”Koldo-affären”, den stora korruptionshärva där Begoña Gómez fall är ett av flera.

Få bedömare tror att Sánchez faktiskt överväger att avgå. Hans avsikt är snarare att tvinga fram lojalitetsförklaringar från ministrar och väljare. Sánchez har inte dolt att han väntat sig mycket större engagemang och stöd från kollegernas sida då tidningen El Confidencial publicerade de besvärande uppgifterna om hustrun, och en domare i Madrid inledde en förundersökning.

Läs mer:

”Att kasta in handduken vore olikt Sánchez”

Spanska socialistpartiet indraget i korruptionsskandal

Fakta.Koldoaffären

Premiärminister Pedro Sánchez hustru Begoña Gómez misstänks för att ha ordnat mångmiljonbelopp i bidrag och statligt stöd åt en grupp bolag. Gómez fick en chefspost i bolagsgruppen kort efter Pedro Sánchez bildade regering 2018.

Utredningen är en del av den så kallade ”Koldoaffären” döpt efter Koldo García, tidigare rådgivare till Spaniens transportminister, som anklagas för korruption i samband med försäljningen av sjukvårdsmaterial till spanska regioner under pandemin.

Share.
Exit mobile version