Utrikesdepartementet har sedan oktober i fjol avrått från resor till hela Libanon och uppmanat svenskar som befinner sig i landet att resa hem. Trots det har tusentals svenskar valt att resa till landet. Enligt ett uttalande från UD i juni förväntades omkring 5 000 svenskar att resa till Libanon de närmaste veckorna.

En av dem är Göteborgsbon Samar Zein, 54 år. Hon hade varit i Libanon i drygt en vecka då säkerhetsläget i landet försämrades ytterligare efter attentatet mot en fotbollsplan i ockuperade Golanhöjderna som Iranstödda libanesiska milisen Hizbollah påstås ligga bakom.

Samar Zein säger att hon förstår att UD vill varna medborgare, men att hon inte kan avstå att resa på grund av hennes mors dåliga hälsa.

När DN pratar med henne under måndagsförmiddagen befinner hon sig fortfarande vid sin mors sjukhussäng i Libanon.

– Min mamma är jättesjuk och jag åkte direkt från flygplatsen till min mamma på sjukhuset.

Hon berättar att stämningen i landet inte är särskilt påverkat av säkerhetsläget.

– Libaneserna känner ingen direkt oro. Alla festar och är på utflykter, igår var det en stor festival i hela Beirut där man dansade och sjöng, berättar Samar Zein.

En annan av de tusentals svenskar som nyligen rest till Libanon är juristen och Jönköpingsbon Ismail Quttineh, 24 år. Det är hans första resa till landet på 15 år berättar han och uppger även han familjeskäl som orsak till resan.

– Det råder inget krig i landet och vi har våra familjer och släktingar här. En del av vår identitet finns här, säger Ismail Quttineh.

Han vill dock poängtera att han respekterar UD:s avrådan om att resa till Libanon.

– I ett läge av kris får alla ta sitt personliga ansvar. Att jag valde att resa har inget att göra med ignorans mot UD:s bedömningar, säger han och fortsätter:

– Vi är ansvariga för oss själva men vi är också människor med familj och rötter från ett annat land.

Inte heller han har lagt märke till någon större oro bland den libanesiska befolkningen.

 Folk känner till risken för krig, det ligger i luften. Men libaneser väljer ändå att festa och inte låta situationen påverka. Det är en kulturell aspekt att man vill fortsätta att ha kul trots allt hemskt runt omkring.

Men Ismail Quttineh upplever samtidigt att libaneserna ökat sin medvetenhet efter attacken i Golanhöjderna.

– Folk har insett att läget är väldigt spänt och oförutsägbart. Men de lever fortfarande som vanligt och hittar på roliga aktiviteter men man gör olika bedömningar som var man befinner sig, på vilka tider och vart man reser. Känslan är att man för varje dag närmar sig ett regionalt krig, säger han.

Själv har han låtit bli att resa till södra Libanon där beskjutningen mellan Israel och Hizbollah har skett.

– Jag har spenderat tid med släkten, åkt till stranden och gått ut om kvällarna som folk här gör, berättar han.

Under juli har flera flygbolag ställt in avgångar till och från Libanon. Efter att ha vistats i landet i två veckor hoppas Ismael Quttineh att hans flyg hem till Sverige lyfter som planerat på tisdag.

– Jag håller tummarna för att vi kommer kunna resa hem, säger han.

Share.
Exit mobile version