Under masskjutningen på Campus Risbergska den 4 februari försökte många lärare och elever barrikadera sig och låsa dörren, det som kallas för att inrymma.
Men mitt under pågående skjutning skickades uppmaningen ”UTRYM” via en särskild app, Cosafe, till delar av personalen.
– Men det fanns inte en chans att vi skulle lämna vårt gömställe, har läraren Lena Warenmark tidigare berättat i DN.
Nu visar det sig att andra personer på skolan följde uppmaningen, och att det kan ha fått ödesdigra konsekvenser. En klass som hade inrymt lämnade rummet när instruktionen om att utrymma kom via appen, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Senare framkom att två elever hade skjutits ihjäl, något som P4 Örebro var först att rapportera om.
”När vi hörde larmet fick vi meddelande som sägs utrymning. Då rymde vi ut ur lokalen. Två av mina elever blev skjutna och gick bort”, står det i en anmälan som gjordes den 11 mars.
DN har tagit del av fler anmälningar till Arbetsmiljöverket som gäller Cosafe. I en av dem beskriver en lärare, som befann sig hemma, att hon följde händelseutvecklingen på skolan via sin mobil:
”Det som gjorde mig extra stressad var att larmet jag fick visade utrymning men det var ju inrymning som gällde. Det stressade mig extra mycket då kommunikationen är ju så viktig och livsavgörande.”
Samtidigt skickades den motsatta uppmaningen, ”INRYM”, ut via Cosafe till andra delar av personalen på skolan under masskjutningen, enligt DN:s uppgiftslämnare.
Nära en tredjedel av Sveriges kommuner har köpt in olika säkerhetsappar och fler kommuner planerar att skaffa just Cosafe efter Örebrodådet, visar en kartläggning som DN har gjort.
Prislappen varierar men kommunerna betalar ett grundbelopp och sedan löpande månadskostnader för varje licens, varje användare som installerar appen på sin mobil eller dator.
Nu ska Örebro kommun, som har haft appen på sina vuxenutbildningar och gymnasieskolor i flera år, utreda om den är en säkerhetsrisk och om den ska vara kvar.
– Just nu håller vi på att titta på just det. Kommundirektören har beställt en utredning som startade förra veckan och som ska utvärdera hanteringen av hela våldsdådet. Appen är en del av det. Den här analysen kommer vara väldigt avgörande. Ska vi ha appar över huvudtaget? Inget är heligt längre, allt måste synas, säger gymnasiechefen Mokhtar Bennis.
Vidtar ni några akuta åtgärder gällande appen, med anledning av vad som hänt?
– Det har jag svårt att uttala mig om. Skulle det bli skarpt läge igen, skulle vi förmodligen inte använda appen på samma sätt, den är under utredning.
Tänker ni pausa användandet av appen?
– Den frågan har inte varit aktuell, men det finns tankar redan nu kring vad vi kan göra för att samma sak inte ska hända igen.
DN har sökt företaget Cosafe som inte vill ställa upp på en intervju. I stället skickas ett skriftligt uttalande via pressansvarige Inger Söderholm.
Hon skriver att Cosafe har ett särskilt PDV-läge som ger ifrån sig ett ljudligt larm om någon aktiverar det. Sedan tystas notiser för att inte röja var personer gömmer sig.
Söderholm skriver att systemet inte skickar ut några automatiska larm:
”Kunder väljer själva vilka användare som ska läggas in i systemet och vilka som ska kunna använda larmfunktionen och kommunicera.”
När någon köper in appen, utbildar Cosafe de som ska använda den.
”Men utbildning i hur varje enskild individ bör agera vid en specifik händelse görs av kunden eller av kunden anlitad aktör/expert inom området då de lokala förutsättningarna kan se olika ut”, skriver Söderholm.
År 2007 inträffade en av de dödligaste skolattackerna i Norden, på en skola i finska Jokela. Efteråt gjordes en omfattande, statlig utvärdering och en av aspekterna som granskades var larmsystem, hur lärare och elever ska kunna varnas vid en allvarlig händelse. Rekommendationen till landets skolor var att installera ett högtalarsystem.
Utvärderingen som Örebro kommun har startat görs av konsultföretaget Ernst & Young, säger Mokhtar Bennis, och väntas vara klar om några veckor.
Läs mer:
Chattarna inifrån skolan: ”Skottlossning. Stanna där ni är”