Treårige Laurent upptäckte sin fallenhet för att måla tavlor under en semester förra året när familjen bodde på ett hotell med en målarstudio, berättar hans föräldrar för nyhetsbyrån AFP.

– När vi kom hem var det det enda han ville göra. Måla, måla, måla. Hela tiden, säger hans mamma Lisa Schwarz.

Sedan dess har Laurent sålt över 30 tavlor, flera av dem för flera hundratusen kronor, enligt hans föräldrar. Treåringens Instagramkonto har lockat till sig nära 100 000 följare.

Fenomenet i sig är inget nytt: Titt som tätt dyker det upp nyheter om små barn som säljer tavlor för skyhöga summor. Men enligt konstkännaren och tidigare Antikrundan-experten Claes Moser finns det få – om ens några – exempel där tavlorna ökat i värde över tid.

– Det är inte många av de här som har överlevt inom konstvärlden och fått en karriär när de blivit äldre. Jag kan faktiskt inte komma på en enda. Det är lätt att dupera marknaden genom att vara en söt treåring som står framför ett staffli. Jag skulle säga att det är en synvilla som vi gärna tar till hjärtat – men det innehåller inte så mycket mer än så.

Du tror inte att det är någon guldgruva?

– Nej, det är med största sannolikhet helt bortkastade pengar. Sen kan man ju tycka att det ser tufft och bra ut. Man får tänka ett steg längre. Om treåringen skulle sätta sig och måla en teckning av en figur blir det uppenbart att han inte kan teckna. Och för 100 000 kronor kan man få en tavla från en konstnär som är accepterad i konsthistorien. Det här är som att köpa en bingolott.

Claes Moser säger att liknande historier dyker upp med jämna mellanrum, och jämför med uppmärksammade fall där tavlor som målats av schimpanser sålts för tusentals kronor.

– Det är inte själva konstverket man betalar för, utan ”storytellingen”. Man duperas att tro att det här är jättebra och att det är något för framtiden. Men en konstkännare går inte på det.

Han manar till extra vaksamhet i fall där konsten säljs på konstnärens – eller i det här fallet konstnärens föräldrars – egna plattformar, där det inte går att kontrollera i fall tavlorna verkligen går för de belopp som påstås.

– Det är naturligtvis fullt möjligt att skapa en sådan här myt, om man är en illasinnad person. Så man ska vara kritiskt inställd till sådana här berättelser, även om det inte är säkert att det är så i det här fallet.

Laurent Schwarz föräldrar vidhåller att alla pengarna från tavelförsäljningen sparas på ett konto som treåringen kommer att få tillgång till när han blir vuxen.

– Han kommer att kunna studera konst, köpa en bil, lära sig spela instrument… Det är upp till honom vad han vill göra. Det viktiga för oss är att han är lycklig, säger pappan Philipp Schwarz.

Share.
Exit mobile version