Tidigt på fredagsmorgonen inledde Ryssland en markoffensiv mot Charkiv i Ukraina, när de avancerade en kilometer nära gränsstaden Voltjansk. Det rapporterar Reuters med hänvisning till en högt uppsatt militärkälla. Två civila uppges ha dött och flera har skadats i samband med offensiven.

”Vid ungefär klockan 05 i morse försökte fienden bryta igenom försvarslinjen med bepansrade fordon. Hittills har dessa attacker avvärjts; strider fortsätter i varierande intensitet”, skriver det ukrainska försvarsdepartementet.

Kiev har skickat förstärkning till området, enligt departementet. Enligt president Volodymyr Zelenskyj var de ukrainska trupperna förberedda på en rysk attack i området.

– Ukraina besvarade dem med soldater, brigader och artilleri, sade presidenten på en pressträff på fredagen enligt Reuters.

Attacken följer efter flera månader av ukrainska spekulationer om en rysk markoffensiv i maj eller juni.

– Ryssland försöker åstadkomma framgångar innan det västliga stödet, särskilt det amerikanska, anländer och kan göra skillnad på slagfältet, säger överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Ryssland har som mål att avancera tio kilometer in i Charkiv för att upprätta en buffertzon, uppger en källa till Reuters.

– Med buffertzon avser man skapa en zon där det inte finns några ukrainska förband och vapensystem som har en räckvidd som når in på ryskt territorium. Man skyddar sig själv, säger Jörgen Elfving.

Charkiv har utstått omfattande ryska drönar- och robotattacker senaste tiden. Det är, enligt Jörgen Elfving, sannolikt ett försök att göra situationen outhärdlig för befolkningen så att området ska vara enklare att inta.

Tidigare i veckan sade regionens guvernör Oleh Syniehubov att Ryssland har mobiliserat styrkor i de norra delarna av staden Charkiv och att myndigheterna ”bevakar situationen noga”, rapporterar Kyiv Independent.

Ukraina lyckades slå tillbaka mot ryska styrkor som försökte inta Charkiv 2022, skriver Reuters. Därefter har ryska soldater åter närmat sig området, som ligger nära gränsen till Ryssland.

Texten uppdateras.

Share.
Exit mobile version