Trösklarna för unga att ta sig in på bostadsmarknaden är höga, i synnerhet i Stockholm där bostadspriserna oftast ligger i miljonklassen och kötiderna som krävs för en billig hyresrätt är långa.

Men drömmen om att i framtiden ha en bostad man är nöjd med är stark, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern utförd på uppdrag av Mäklarsamfundet och Hemnet.

Att ”ha en fin bostad” ligger i topp när svaren om vad som är viktigast för att respondenterna ska känna sig nöjda med sin framtida tillvaro rankas. 9 av 10 i åldersgruppen 15–29 år anser att detta är viktigt, vilket kan jämföras med att skaffa barn som bara 2 av 3 anger som viktigt.

– Jag känner en oro för att en del är villiga skjuta upp beslutet att skaffa barn för att få ett bra boende. Det får konsekvenser för hela samhället om folk känner att de inte kan starta sitt liv för att man inte har löst sin boendesituation, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet.

Den boendeform som flest unga i gruppen 15–24 år drömmer om är en villa eller radhus (59 procent), följt av bostadsrätt (22 procent) och hyresrätt (12 procent). Villor och radhus har stigit tydligt i popularitet sedan 2018, då endast 43 procent helst ville bo i eget hus, medan bostadsrätter och hyresrätter blivit mindre attraktiva.

– Det är uppenbarligen många unga som när en dröm om en egen täppa i framtiden. Det är intressant att den drömmen är väldigt stark även i den nya generationen, säger Oskar Öholm.

Staffan Tell, talesperson på Hemnet, tror att det är en effekt av pandemiåren, då efterfrågan på villor sköt i höjden.

– Vi vet att villor ökade väldigt mycket i popularitet under den perioden, så det är frågan om det har hängt med. Undersökningen visar också att trygghet är en väldigt viktig aspekt, och villalivet kanske upplevs som tryggare, säger han.

Samtidigt är det, något paradoxalt, färre som tycker det är väldigt viktigt att äga sitt boende. Andelen 15-24-åringar som anser det har minskat från 61 procent år 2020 till 48 procent i den nya undersökningen. Andelen som tror att köpa en bostad alltid är en bra investering har också sjunkit från 79 procent 2016 till 70 procent i år.

– På ett sätt är det ganska sunt. Den oro som varit på marknaden visar att äga en bostad inte alltid är en bra affär i det korta perspektivet. Det är nog bra att man har villadrömmen för att man vill bo där och inte göra snabba klipp, säger Oskar Öholm.

Staffan Tell konstaterar att prisutvecklingen på bostäder inte har varit lika explosiv de senaste åren.

– 2016 rådde en het marknad. Inflationsjusterat har det inte varit några stora prisuppgångar sedan dess. Det kan spela in, säger han.

Drygt hälften av 15-29-åringarna tror dock att det kommer bli svårt att få ett bra boende i framtiden, vilket skulle få negativa effekter för såväl privatekonomin som framtidstron och det psykiska välmåendet.

– Det borde vara ett argument för att titta på fler reformer på det här området. Det här är inget man löser på en handvändning, men unga människor bör ha en rimlig förväntan om att beslutsfattare ser samma problem som dem, och agerar på det, menar Oskar Öholm.

Fakta.Om undersökningen

Svaren kommer från en digital enkätundersökning bland unga i Sverige mellan 15 och 29 år som genomfördes 3-27 maj 2024. Undersökningen besvarades av 1 772 personer.

Källa: Ungdomsbarometern

Läs mer: Fler unga vill flytta på grund av oro för våld

Share.
Exit mobile version